NOVI PROFIL NA INSTAGRAMU: CIA – ne prati nikoga, ali želi da regrutuje nove kadrove preko društvene mreže

Novi profil na društvenoj mreži Instagram pojavio se pre nekoliko dana, a otvorila ga je Američka Centralna obaveštajna agencija – CIA.

Profil je otvoren i verifikovan, a prva fotografija objavljena na profilu prikazuje radni sto jednog od zaposlenih na kome se vide perika, sat, pečat, papiri i knjige.

Za samo 24 sata, profil je zapratilo 26.400 osoba, ali ona još nikoga ne prati na ovoj društvenoj mreži.

Osim na Instagramu, CIA ima profile i na Tviteru i Fejsbuku.

Sajt Verdž, podseća da je direktorka CIA Đina Haspel prošle nedelje rekla da agencija namerava da gradi svoje prisustvo na Instagramu.

Portparolka Američke Centralne obaveštajne agencije, Čelzi Robinson izjavila je da je priključivanje Instagramu još jedan način na koji se dele priče i regrutuju mladi talentovani Amerikanci da rade za agenciju.

- Ovaj profil će omogućiti uvid u agenciju, ali ne možemo obećati selfije s tajnih lokacija. Radujemo se što ćemo rasplamsati radoznalost korisnika Instagrama u globalnoj misiji CIA - izjavila je Čelzi Robinson.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je na prvoj fotografiji objavljenoj na „Instagramu“, potencijalnim tajnim agentima zadala težak zadatak.

Poznata po svojoj tajnovitosti, diskreciji i mutnim špijunskim taktikama, američka obaveštajna agencija je pokazala i neobičan smisao za ironiju otvaranjem naloga na društvenoj mreži.

- Mi smo prva linija odbrane naše zemlje. Postižemo ono što drugi ne mogu, stižemo tamo gde drugi ne mogu stići - naveli su u osnovnim podacima naloga na Instagramu, pokazujući ozbiljnost koja se i inače povezuje sa ovom organizacjom.

Međutim, njihova prva objava ima malo ležerniji ton. Na njoj je fotografija radnog stola po kome su raštrkani razni predmeti, perika od sede kovrdžave kose i gomila novčanica različitog porekla.

Fotografija je snimljena u čuvenom sedištu Agencije, u Lengliju, u Virdžiniji. Naslovljena je tajanstvenom rečenicom "Špijuniram svojim malim okom...".

Pretpostavlja se da je zadatak identifikovati predmete na fotografiji. Portparol CIA je na Si-Bi-Esu potvrdio da svi predmeti pripadaju trenutno zaposlenim agentima.

Šta poručuje CIA sa ovih deset predmeta?

Neka od mogućih tumačenja koje je ponudio BBC.

1. Biljka - trebalo bi da asocira na postojanje mnogobrojnih obaveštajnih punktova CIA u inostranstvu.

2. Sat - kazaljke sata su postavljene na 8:46, vreme kada je avion udario u Severni toranj Svetskog trgovinskog centra tokom terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

3. Mapa Kine - označava da je Kina jedan od glavnih američkih rivala.

4. Zlatna sova - predstavlja Atinu, grčku boginju mudrosti. Ona pripada glavnom operativnom direktoru CIA, Endiju Markidsu.

5. Amajlija "zlo oko" - trebalo bi da predstavlja opasnosti sa kojima se agenti suočavaju.

6. Slika na kojoj je prikazan Toni Mendez, oficir CIA koji se predstavljao kao filmski radnik i uspeo da spase šest američkih talaca u Iranu 1980. godine.

7. Dugmad za manžetne - navodno njih koriste agenti kako bi jedni druge prepoznali.

8. Perika - koju je verovatno nosio neki agent.

9. Identifikaciona karta direktorke CIA, Đine Haspel.

10. Kesa "top-secret" koju agenti koriste da bi uništavali dokaze.

Nalog na Instagramu je inače i otvoren kao deo strategije obaveštajne agencije u cilju regrutacije mlađe generacije oficira, agenata i analitičara, s obzirom da većina korisnika ove društvene mreže ima manje od 30 godina.

Direktorka Agencije, Đina Haspel, ističe da je otvaranje naloga na Instagramu primer kako se CIA modernizuje i uključuje u nove tokove digitalne ere, mada još od 2014. godine ima naloge na Tviteru i Fejsbuku.

Njihov prvi tvit, "Ne možemo ni da potvrdimo, niti da negiramo da je ovo naša prva objava", bio je u sličnom maniru i trebalo je da potvrdi njihovu zastrašujuću reputaciju.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Logo

Pogledajte još