DRAMATIČNO: Smrtnost od ovoga je češća i od predoziranja heroinom i kokainom zajedno!

Broj smrtnih slučajeva koji su povezani sa lekovima za suzbijanje bola koje prepisuju lekari veći je od broja smrtnih slučajeva predoziranja heroinom i kokainom zajedno, upozorili su naučnici sa američkog Univerziteta “McGill”.

Samo u SAD-u je tokom 2010. godine zbog ovog problema preminulo preko 16.000 ljudi. Svake godine hiljade ljudi u SAD-u i Kanadi umire zbog predoziranja analgeticima, a stope smrtnih slučajeva polako, ali sigurno se samo povećavaju tokom poslednje dve decenije.

Kod nas još nije rađeno istraživanje, ali je situacija možda čak i gora, ako uzmemo u obzir stil života i obaveštenost o delovanju, nuspojavama, lekova protiv bolova koje možemo kupiti bez recepta u apotekama.

U Srbiji je uzimanje analgetika, od kojih se neki odavno ne koriste ili su zabranjeni u Evropi, savim normalna i rutinska stvar. Čak i neki lekari preporučuju da uzmete “nešto” protiv bolova.

Naše navike i stres pod kojim se konstantno nalazimo, menja i navike što se tiče uzimanja lekova.

Tako na primer, neki analgetici NE SMEJU da se uzimaju sa lekovima protiv depresije, anksioliticima... Takve kombinacije zaista mogu da budu vrlo opasne i smrtonosne! Većina nas ne čita uputstva koja se nalaze u lekovima, ali najčešće se radi o nepoznavanju terminologije, pa samim tim i nepoznavaju prirode lekova koje uzimamo.

Zaista, nije loše poslušatii savet kojim nas bombarduuju u reklamama: “Pre upotrebe, posavetujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom!”

Izvor: nadlanu/ordinacija

Pogledajte još