KRUŠEVAC: Zbog kašnjenja plata 95 odsto radnika na sedativima

- U jednom momentu sam počela da mrzim sve oko sebe: decu, muža, rođake, kolege... Nisam bila u stanju da dve rečenice progovorim normalnim tonom. Stalno sam podsticala svađu. Pila sam pet-šest vrsta lekova. Život mi je bio beda. Pozajmljuješ pare da odeš na posao, tamo mrtvilo, duguju ti 25 plata. Kod kuće svi nešto traže od tebe, a ja mogu da puknem od muke. Na kraju sam počela da idem kod psihijatra. U međuvremenu sam uzela pare za socijalni program i sada sam mnogo bolje - priča B. P., bivša radnica Hemijske industrije „Župa“.

Više samoubistava
Kriza utiče i na povećanje broja samoubistava i pokušaja samoubistva na području Kruševca. Prema podacima iz Policijske uprave, u 2013. godini evidentirano je 15 samoubistava i 13 pokušaja samoubistava. U prvih šest meseci ove godine zabeleženo je deset samoubistava i pet pokušaja samoubistava.

Pre dve sedmice Z. Đ., radnica IMK „14. oktobar“, skočila je sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živela sama.

- Pričala je da nema novca za lekove i hleb. Bila je razvedena, a pre dve godine operisana od tumora. Za poslednjih godinu dana umrlo je puno kolega, relativno mladih ljudi, od 40 do 50 godina, od kancera, srčanih udara, raznih drugih bolesti.

Od 1.550 zaposlenih na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji nemaju zdravstveni problem - pričaju radnici “14. oktobra” koji su u poslednjih godinu i po dana više vremena proveli na ulici, na protestima, nego na radnom mestu.

Lekari kojima se radnici obraćaju za pomoć kažu da su pacijenti pod velikim stresom.

- Uglavnom se javljaju zbog hipertenzije, dijabetesa i psihosomatskih oboljenja.

Često se žale i na bolove u stomaku, a svi su pod ogromnim stresom. Većina pacijenata je na sedativima. Neki ih kupuju sami jer smatraju da im je od njih lakše. Teško je proceniti ali mislim da svega pet odsto pacijenata ne koristi sedative - kaže specijalista medicine rada Zorica Breberina.

izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.