Mihajlović: Novog Zakona o radu se plaše oni koji neće da rade!

Mihajlovićeva je gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekla da očekuje da će novi zakon o radu biti usvojen u četvrtak, te da će on stvoriti uslove da se zaštite interesi i radnika i poslodavaca.

Bez posla, kako je rekla, mogu da ostanu samo oni koji ne žele da rade i koji nisu marljivi. To je ono sto se menja, konačno ćemo imati mogucnost ponude i tražnje radne snage, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, zakon će omogućiti fleksibilniji način zapošljavanja, ali i otpuštanja onih koji nisu marljivi.

Oni koji su vredni, imaju iskustva, fakultete moći će brže da se zapošljavaju, bez obzira na godine, poručila je Mihajlovićeva i dodala da će i poslodavci imati podsticaje u zavisnosti od broja ljudi koje budu zapošljavali.

"Stari zakon nam sve ove godine nije dozovljavao da zapošljavamo nove ljude, morali smo nešto da promenimo", kazala je ona i dodala da je to prvi zakon nakon "puno, puno godina", kojim država zajedno sa zakonom o PIO, stečaju, planiranju izgradnje hoće da zaštiti interese poslodavaca i radnika koji žele da rade.

"U sadašnjem zakonu ne možete da napravite razliku između onih koji su vredni i onih koji nisu“, rekla je Mihajlović.

Upitana da li će zakon biti od koristi i u slučaju neisplaćivanja zarade, Mihajović je rekla da se taj problem rešava primenom zakona, da će kontrola biti jača, te da radnici sigurno znaju da ovaj zakon može da donese promene.

Povodom sutrašnje donatorske konferencije za poplavljena područja, Mihajlovićeva je navela da Vlada u Brisel ide sa jasnim planom i programom i da očekuje izvore finansiranja.

"Prioritet su kuće, kao i novac koji je potreban ljudima da poprave kuće. S druge strane je infrastruktura koja će do prvog oktobra sasvim sigurno biti rešena", rekla je ona.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.