Na korak od Južne Afrike

Fudbalska reprezentacija Srbije igrala je nerešeno sa Francuskom, 1:1, u kvalifikacionoj utakmici za odlazak na SP, čime je bodovna razlika među ova dva tima ostala ista, 4 boda u našu korist. Novu šansu za siguran put u Južnu Afriku Srbija će tražiti u novom meču na "Marakani", 10. oktobra, protiv Rumunije ili u poslednjem kolu, na gostovanju Litvaniji.

Ovu utakmicu mnogi su pre početka označili kao „više od igre“, a ambijent i atmosfera stvoreni na stadionu, čak nekoliko sati pre početka, to su i potvrdili. Više od 48.000 ljudi stiglo je iz raznih delova Srbije, ali i iz bivših jugoslovenskih republika, a u svečanoj loži našli su se i najvažniji državnici: Boris Tadić, Milorad Dodik, Ivica Dačić, Snežana Samardžić- Marković i mnogi drugi.

Jedini strah koji je postojao, a u vezi sa organizacijom utakmice, odnosio se na intoniranje "Marseljeze" i bojazan da će himna biti izviždana. Iz tog razloga je kapiten Dejan Stanković na početku utakmice zamolio navijače da poštuju velikog rivala, što je veći deo prisutnih na tribinama i učinio.

Utakmica je za naš tim počela na najbolji mogući način, jer je već u 13. minutu italijanski delilac pravde, Roberto Roseti pokazao na belu tačku, nakon starta golmana Uga Lorisa nad Nikolom Žigićem. Golman je tom prilokom zaradio i crveni karton, zbog čega je šut Nenada Milijaša pokušao da zaustavi rezevni čuvar mreže Stiv Mandanda. Na sreću, Milijaš je bio precizan.

Uprkos igraču više, sve do kraja nismo pokazivali dominaciju na terenu, a Francuzi su i dalje imali isti cilj i požrtvovanje, kako bi stigli do izjednačenja i eventualnog vođstva. Jedan od najboljih na terenu bio je kapiten Tjeri Anri, koji se u 31. minutu našao na pravom mestu da nakon šuta Nikolasa Anelke i loše intervencije našeg Stojkovića, loptu pošalje u mrežu.

Do kraja naš tim se više branio, a najbolja prilika koja je mogla biti pretvorena u gol dogodila se u 56. minutu, kada je Bane Ivanović silovito šutirao sa oko 30 metara, ali lopta se odbila od prečku i ubrzo završila u rukama francuskog golmana.

Sam kraj obeležio je još jedan crveni karton, ali ovoga puta za našeg fudbalera. Danko Lazović je nakon jednog starta sudiji pokazao, čudnom gestikulacijom, da nije u pravu, zbog čega je ubrzo morao da napusti teren.

Do kraja nije bilo izglednijih šansi, a nervoza je uzela maha na obe strane. Na sreću, novih isključenja nije bilo.

SRBIJA: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Obradović, Stanković, Milijaš (Kuzmanović), Krasić, Jovanović (Lazović), Kačar (Ninković), Žigić.

FRANCUSKA: Loris, Sanja, Galas, Abidal, Evra, Dijara, Tulalan, Gurkuf (A. Dijara), Anelka, Anri (Riberi), Žinjak (Mandanda).

Iako na terenu nisu prikazali spektakularnu igru, naši igrači treba da budu zadovoljni osvojenim bodom, pošto i dalje isključivo od njih zavisi da li i kada putuju u Južnu Afriku. Iz dve utakmice potrebna su nam tri boda, što ne bi trebalo da bude nedostižno.

Nemanja Vidić je nakon meča rekao kako nije zadovoljan stvarima koje su se dešavale na terenu:

- Imali smo igrača više, skoro čitav meč, a to se uopšte nije videlo. Trebalo je lopta da bude više u našem posedu i da zatvorimo njihove napade. Ovo je bila jedna od najtežih utakmica od kako sam u reprezentaciji. Francuzi su bili brzi, jaki i odlučni, ali mislim da treba da budemo zadovoljni osvojenim bodom. Nadam se samo da publika nije razočarana. Naš cilj je plasman na svetsko prvenstvo, a i dalje smo na dobrom putu.

Selektor Radomir Antić uputio je ohrabrujuću poruku posle meča:

- Ne bojte se! Idemo na Mundijal.

O igri selektor dodaje:

- Imali smo nekoliko dobrih situacija jedan-na-jedan i igrali smo smelo. U finišu smo izgubili svežinu, pošto smo predhodno dosta trčali i potrošili se. Svi su imali želju, to tvrdim, ali potpuno je drugo pitanje da li su svi odigrali najbolje što mogu. Psihološki pritisak je bio veliki, a bilo je i fizičkih problema, pošto je Gojko Kačar morao da izađe zbog povrede. Pre utakmice se nisam zadovoljavao bodom, tako da tu karakteristiku neću menjati ni za preostale mečeve. Verujem da ćemo protiv Rumuna ostvariti ono što želimo.

O greškama Lazovića kod crvenog kartona i Stojkovića zbog gola selektor kaže:

- Mislim da je sudija bio prestrog kod Danka. Ja tu nisam video isključenje. A, što se Stojkovića tiče, ko brani ima pravo i da pogreši.

Selektor francuskog tima Remon Domenek, nije želeo da se pojavi na konferenciji za novinare, a umesto njega kratku izjavu je dao Arsen Venger:

- Očekivali smo manje stegnutu Srbiju. Ova igra nije ono što smo očekivali od vašeg tima.

Domenik je izjavu dao samo francuskim novinarima, kojima je objasnio da je zadovoljan i ponosan na ono što su igrači uradili na terenu. Zahvalio se i navijačima koji su došli u Beograd, a na kraju je rekao da kvalifikacije još nisu gotove, kao i to da će se boriti do samog kraja.
Francuska se do kraja kvalifikacija sastaje sa Farskim Ostrvima 10. oktobra u Parizu, a četiri dana kasnije će biti domaćin Austriji. 

Katarina Stojković

Pogledajte još