Putin tvrdi da je Ukrajina kriva za obaranje putničkog aviona

"Ova tragedija se ne bi desila da ima mira u toj zemlji, da vojne akcije nisu obnovljen na jugoistoku Ukrajine. I, izvesno, država nad čijom se teritorijom to dogodilo snosi odgovornost za ovu užasnu tragediju", rekao je Putin.

U saopštenju Kremlja se navodi da je Putin na početku sastanak sa svojim ekonomskim savetnicima počeo minutom ćutanja zbog pada aviona.

U padu avionu malezijske aviokompanije na istoku Ukrajine, gde se vode žestoke borbe ukrajinskih i proruskih snaga, poginulo je 295 ljudi. I ukrajinske vlasti i pobunjenici odbacili su odgovornost za obaranje aviona.

Proruske snage u Ukrajini pristale su da pruže pomoć u istrazi o padu aviona i omogućiće međunarodnim stručnjacima bezbedan pristup lokaciji na kojoj je avion pao, saopštila je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

OEBS navodi da je kontakt grupa visokih predstavnika iz Ukrajine, Rusije i ove organizacije održala video konferenciju sa proruskim aktivistima, koji su obećali da će sarađivati sa ukrajinskim vlastima u istrazi, prenio je Rojters.

Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je da iz aviona nije bilo poziva za pomoć i da vlasti u Kuala Lumpuru veruju da je avion oboren. Razak je rekao da je avion Boing 777 leteo na ruti koju je Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju proglasila sigurnom.

On je dodao da Malezija ne može da utvrdi "uzrok te tragedije", ali da mora tačno da se utvrdi šta se desilo s avionom u kojem je bilo 295 ljudi.

Izvor: Beta

Pogledajte još