Da li će obaranje malezijskog aviona izazvati lančanu reakciju i nove žrtve?

U analizi povodom rušenja aviona MH17 britanski Telegraf podseća šta se dogodilo 1988. godine kad je brod američke ratne mornarice u Persijskom zalivu oborio iranski putnički avion koji je bio na rutinskom letu prema Dubaiju.

Let 655 Iran Era oboren je nad Persijskim zalivom 3. jula 1988. godine. Američka strana tvrdila je da je pilot skrenuo s normalnog kursa i ignorisao uzastopna upozorenja radio-vezom. Poginulo je svih 290 putnika i članova posade. Među njima je bilo i 66 dece, i 38 osoba koje nisu bile iranski državljani. Bio je to okidač za međunarodni incident i stvaranje velike netrpeljivosti Irana prema SAD. Iran je rušenje putničkog aviona nazvao "varvarskim masakrom", a Sjedinjenim Državama su poručili da će "osvetiti krv svojih mučenika".

A osveta je stigla ubrzo i imala je stravične posledice. Pola godine kasnije teroristi su podmetnuli bombu u džambo džet Pan Ama. Avion je eksplodirao iznad Lokerbija. Poginulo je 270 ljudi. Kasnije je za bombaški napad osuđen libijski agent, ali je rašireno uverenje da je napad zapravo isplanirao Iran kao osvetu za katastrofu koju je Amerika njima priredila šest meseci ranije.

To nije bio prvi putnički avion koji je oboren. U septembru 1983. godine let KAL 007 Korean Erlajnsa preleteo je preko Kamčatke. Pilot nije bio svestan da je privukao pažnju sovjetskih radara i borbenih aviona jer su preletali područje s vrlo osetljivim ruskim vojnim bazama. Bio je daleko od planiranog kursa, a kako je istraga kasnije pokazala, to se dogodilo zbog kvara na navigacionoj opremi.

Sovjetski borbeni avioni bezuspešno su pokušali da kontaktiraju avion, a s obzirom da je bila noć nisu uočili da je reč o putničkom avionu jer Boing 747 liči na avion kog je američka vojska često koristila za nadzor istočne obale Rusije. Jedan od borbenih aviona zato je raketom srušio korejski putnički avion u Japansko more. Poginulo je 269 osoba.

Katastrofa iz 1983. godine nije bio prvi vazdušni incident između Sovjetskog saveza i Korean Erlajnsa. Samo pet godina ranije dve osobe su poginule kad su sovjetske snage prisilno prizemljile putnički avion koji je ušao u ruski vazdušni prostor.

Izvor: index.hr

Pogledajte još