Pastor: Uskoro sastanak sa Vučićem, Čanku smeta naš uspeh

“Ide dosta dobro, bar što se tice sadržine tog sporazuma. Sve što je vremenski bilo moguće realizovati, do sada je učinjeno. Mi smo obznanili tekst sporazuma, tako da sve može i da se proveri. S gospodinom Vučićem čuo sam se pre nekoliko dana, a ovih dana bi trebalo da se sretnemo”, rekao je Pastor u intervjuu za današnju “Politiku”.

Upitan da li ga Vučić uslovljava u vezi sa političkom situacijom u pokrajini, Pastor je rekao da će razgovarati o Vojvodini, “ali i o krupnim pitanjima razvojnog karaktera, kao što su realizacija razvojnih projekata na Paliću, zaobilazni krak puta oko Subotice, gradnja subotičkog pozorista, set medijskih zakona”.

Povodom verbalnog sukoba s Ligom socijaldemokrata Vojvodine, čiji lider Nenad Čanak zahteva od njega da se izvini jer je rekao “da je pravo čudo da je mađarska zajednica opstala, jer za Mađare u južnim krajevima niko nije mario poslednjih 70 godina”, Pastor kaže da je postao meta LSV-a, jer im smeta to što je “efikasniji i produktivniji predsednik Skupštine nego što su oni bili, a njegova stranka uspešnija”.

“Politika” podseća da je Čankov LSV ovog leta već drugi put oštro “udario” na svog koalicionog partnera u Vojvodini, ali istovremeno i koalicionog partnera SNS-a, nazvavši ga mađarskim nacionalistom i sledbenikom ultradesničarskog Jobika.

“Pogrešno su protumačili rečenice koje sam izgovarao, ali to da nas doživljavaju kao desničare već polako postaje deo uobičajene političke retorike”, ocenio je Pastor.

Upitan da prokomentariše spekulacije da izveštaj Evropske komisije u septembru neće biti tako pozitivan po Srbiju zbog toga što Beograd ne uvodi sankcije Rusiji, Pastor je odgovorio da se Srbija kao država nalazi u delikatnoj situaciji zbog svog istorijski dugog perioda u odnosima prema Rusiji, emotivnim, ali u poslednje vreme ekonomskim.

“Nismo često u situaciji da izbalansiramo kako se svakom dopada. To je ta sudbina malih država u složenim vremenskim okolnostima. Evropska politička scena u poslednje dve godine se veoma promenila, vidi se napetost između Rusije i EU. Ne mislim da se tu mogu očekivati posebna pravila ponašanja u odnosu na Srbiju. Ako Nemačka može da ima sadržinski specijalne odnose s Rusijom, onda mislim da bi i Srbiji moglo da pripadne to pravo”, zaključio je Pastor.

izvor: Blic

Pogledajte još