Vanredna situacija u Užicu: Voda puna algi i nematoda, Krizni štab reagovao

Žitelji ovog grada trenutno muku muče i sa cisternama kojih nema dovoljno. Jedanaest cisterni sa pijaćom vodom raspoređeno je na ulicama Užica danas, posle hlorisanja i pripreme za korišćenje, a do kraja danas se očekuje još pet.

U Užičkom Vodovodu ne znaju šta je razlog ponovne pojave algi i nematoda u vodi za piće, sada sa izvorišta Sušička vrela, koja je zabranjena za piće i kuvanje.

"Ne znamo da li su se alge pojavile i na Sušičkim vrelima ili je došlo, usled tehničkog kvara, do toga da je voda sa Vrutaka prodrla u cevovod sa Sušičkih vrela i tako pomešana došla do Fabrike vode. Uzeće se uzorci vode sa Sušičkih vrela kako bi se uradile analize i utvrdilo da li su prisutne alge i u toj vodi.Tek tada ćemo znati o čemu se radi", kaže direktor Vodovoda Užice Dragan Simić.

On ističe da je u Fabrici vode do sada zamenjen pesak u 6 od 8 filtera, ali to očigledno rešenje ni za alge ni za nemetode. "Mora se i dalje raditi na osavremenjavanju tehnologija prerade vode.Ukoliko se to ne uradi očigledno je da ćemo ovaj problem imati stalno", naglašava Simić.

Zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević rekao je da će danas biti poznat rezultat analize vode sa izvorišta Sušičko vrelo i da će se tada znati otkuda ponovo alge u užičkoj vodi koja je od juce zabranjena za piće i kuvanje hrane.

"Rezultat će biti gotov danas oko 15 časova i tada će biti poznato da li je prisustvo algi u vodi posledica tehničkog problema u cevovodu ili su one prisutne u samom izvorištu što bi predstavljalo najveći problem", rekao je Drndarević.

Gradski štab za vanredne situacije naložio je sinoć Vodovodu da odmah zatvori dotok vode sa akumulacije Vrutci, a dok se ne ustanovi zbog čega su alge i nematode ponovo u gradskoj mreži gradjani će se pijaćom vodom snabdevati iz cisterni.

"Grad Užice raspolaže trenutno sa preko 20 tona flaširane pijaće vode koja će biti distribuirana bolnici, Domu zdravlja i dečjim vrtićima. Jedna cisterna sa pijaćom vodom je već na putu ka Užicu iz Višegrada i biće upućena pekarskom preduzeću Sreten Gudurić, kako bi se omogućilo normalno snabdevanje Užičana hlebom", izjavio je zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević posle zasedanja Štaba za vanredne situacije.

Užičani su izjavili da su ogorčeni što ponovo ne mogu da piju vodu sa gradskog vodovoda.

Čim je juče objavljeno da je zbog pojave algi i nematoda republički sanitarni inspektor zabranio vodu za piće i kuvanje u Užicu, u prodavnicama je došlo do nestašice flaširane vode.

Izvor: B92

Pogledajte još