Tajna drevnog pića: Pivo služi i za prevenciju nekih bolesti!

U davna vremena pivo se smatralo pićem, lekom i hranom kao i sredstvom koje izaziva prijatan osećaj. To drevno piće preživelo je do danas u svom izvornom, prirodnom obliku i s pravom je iza čaja najraširenije piće na svetu.

Za proizvodnju piva koriste se samo četiri prirodna sastojka – voda, slad, hmelj i kvasac, što je u skladu sa Zakonom o čistoći piva koji potiče iz davne 1516. godine. Prema tom Zakonu, za proizvodnju piva smeju da se koriste samo slad, hmelj i voda, a posle je taj popis dopunjen pivskim kvascem.

(old_image)

U poslednjih 30 godina naučni dokazi govore u prilog saznanju kako umerena konzumacija alkoholnih pića smanjuje stopu smrtnosti, posebno kada je reč o kardiovaskularnim bolestima. Razotkrivanjem brojnih supstanci koje se prirodno nalaze u pivu i ovo je omiljeno piće došlo u žarište interesa brojnih naučnika. Niz istraživanja pokazala su kako umerena konzumacija piva može da pridonese prevenciji karcinogeneze, osteoporoze, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti kao i kognitivnog slabljenja u starijem dobu.

Ne treba zanemariti ni opuštajuće dejstvo alkohola i hmelja kao i posledično smanjen nivo stresa, što igra bitnu ulogu u razvoju bolesti današnjice koje su povezane s načinom života. Nova sananja o uticaju piva na životni vek objavili su pre nekoliko meseci i naučnici iz Izraela. U istraživanju na kvascima dokazali su kako male količine piva utiču povoljno na dužinu krajeva hromozoma koji određuju trajanje životnog veka. Ovo saznanje još je jedan deo slagalice o pozitivnim učincima umerene konzumacije piva. Molekuli poreklom iz piva prepoznati su kao materije sa povoljnim dejstvom na zdravlje, a to su uglavnom antioksidansi, minerali, vitamini, vlakna, polifenoli, fitoestrogeni i alkohol.

Još jednom treba upozoriti kako se sve ove pozitivne strane manifestuju prilikom umerene konzumacije kod zdravih odraslih ljudi što iznosi 3 – 6 dl piva dnevno za muškarce i do 3 dl dnevno piva za žene.

Sve te supstance sinergijski potpomažu blagotvorna i dobro poznata dejstva niskih doza alkohola. Alkohol ima direktno fiziološko dejstvo na telesna tkiva i funkcije, a indirektno blago opuštajući i umirujući efekat koji utiče na nivo stresa, a time i na učestalost bolesti izazvanih stresom.

Izvor: portaloko

Pogledajte još