KAKO RTS FUNKCIONIŠE: I pretplata i budžet?

Od ukupnog broja obveznika RTV pretplate u našoj zemlji, kojih ima otprilike 2,5 miliona, prosečan broj obveznika koji izmiruju obavezu za pretplatu (u celosti ili delimično usled modela naplate), za prvih šest meseci 2014. godine, kretao se u rasponu od 0,9 – 1,1 miliona obveznika, uz prosečan stepen naplate od 25,45%.

Sve manji broj onih koji plaćaju pretplatu uslovljen je kako činjenicom da je u jednom momentu najavljeno ukidanje ove dadžbine, tako i surovom istinom da usled niskih primanja ista često i ne stigne na red da bude plaćena.

Ono što pojedince dodatno buni jeste i to što se javni servis sada finansira iz dva izvora - iz pretplate, ali i iz budžeta. Naime, s početka godine na snagu je stupila Vladina uredba kojom je uređeno da RTS i Radio-televizija Vojvodine ove godine iz budžeta dobiju određenu sumu novca za svoje potrebe.

S druge strane, Zakon kojim bi se ukinula tv pretplata još nije stigao pred poslanike.

Kako su stručnjaci ranije rekli, pravnog leka za ovu situaciju nema. Dokle god je na snazi aktuelni zakon pretplata mora da se plaća, inače RTS ima puno pravo da neplatiše tuži.

Izvor: telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.