Bakterije vrebaju svuda: Evo šta da uradite ako se otrujete hranom!

Upravo smo u razdoblju leta češće podložni trovanju hranom. Iako najčešće već po samom mirisu ili izgledu raspoznajemo hranu koja može da nam izazove probleme, najopasnija je, naime, toplota, jer pogoduje razmnožavanju štetnih mikroorganizama i kvarenju hrane, zato je bitno da znate kako da sprečite kvarenje, a ukoliko i dođe do trovanja, kako da se lečite.

Visoke temperature i vlažnost u vazduhu leti pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani, a najčešće se otrujemo jednom od tri vrste bakterija - salmonela, stafilokoka i klostridija, koje se zadržavaju u namirnicama osetljivim na temperaturu: mesu, mlečnim proizvoda i jajima, ali i voću, povrću i vodi. Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi, proliv, ponekad i groznica i temperatura.

U blažim oblicima trovanja poteškoće prolaze bez primene lečenja, tada je najbitnije nadoknaditi tečnost koja je izgubljena prolivom i povraćanjem. Voda, slane supe ili čaj, pogotovo od kamilice ili šipka, smiriće želudac, a snabdeće vas tečnošću i izgubljenim elektrolitima i mineralima. Dvopek i pirnač su dobar izbor za iritirani želudac posle povraćanja. U slučaju da proliv ili povraćanje potraje, ili želite da se brže izlečite, možete da uzmete aktivni medicinski ugalj prirodnog porekla koji apsorbuje toksine mikroorganizama i gasove u digestivnom traktu, a pritom ne neutrališe želudačnu kiselinu. Ako u stolici ima krvi ili proliv potraje više od nedelju dana, a temperatura duže od dva dana, treba da se obratite lekaru.

Izvor: tportal

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.