Pajtić: Izvinjavam se građanima što Vučić vlada

Uz izvinjenje građanima za sve propuštene šanse i zbog toga što Srbijom danas vlada SNS, Pajtić najavljuje i zaokret u politici DS, u kojoj EU nije imala alternativu: ne možemo da pravimo evropsku Srbiju ako pre toga ne napravimo srpsku Srbiju. Kad Srbiju napravimo po meri naših građana i njenog srednjeg sloja, kao bolju državu, istinski odgovornu ljudima, biće to evropska Srbija. Ne može obrnuto, ističe predsednik DS

"Moram da se izvinim građanima, posebno pristalicama DS. To im dugujemo. Ne želim to da učinim u hodu i između redova. Hoću da se izvinim javno, jasno i glasno. Izvinite. Izvinjavam se u ime DS što smo za četiri godine na vlasti postali simbol izneverenih očekivanja, propuštenih šansi i neostvarenih obećanja petog oktobra. Ako smo bili vaša najveća nada, to smo i zaslužili. Dugujemo vam veliko izvinjenje. Najmanje to i najmanje toliko. Molim vas, izvinite", napisao je Pajtić.

Novi lider DS kaže da danas Srbijom vlada čovek kojem je trebalo 20 godina da shvati da je pao Berlinski zid, a krivicu za to najvećim delom snosi DS.

"Trebalo nam je četvrt veka da pređemo put od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića. Za tu tragediju svi smo odgovorni", naglašava Pajtić.

On najavljuje i zaokret u politici DS:

"Ako i dalje budemo samo ponavljali da Evropa nema alternativu, time ćemo samo dokazivati da smo loši stratezi i slabi političari. Evropa ne može da bude jedina, nego bolja alternativa. Politika bez alternative nije politika. To onda može da radi čak i SNS".

On navodi da "neprosvećeni apsolutizam treće Vučićeve vlade Srbiju reformiše u korist naše štete. Tajnim, protivustavnim i nezakonitim ugovorima, direktnom pogodbom. Istovremeno, pljušte obećanja o blistavoj budućnosti i velikim ulaganjima, najave smenjuju najave. Tome se mora stati na put".

"Građanima je dosta korupcije i sve većih socijalnih razlika. Kriza je ubrzala ekonomski i socijalni pad, i još više razdvojila dobitnike i gubitnike tranzicije. Ta razlika će uskoro biti ambis, ako ga ne premostimo. Od socijalno pravedne države najveću korist moraju da imaju najširi srednji slojevi, a ne polupismeni šverceri i političari kojima je svejedno u kom su resoru, jer ni o jednom ne znaju ništa.

"Građanima seku struju zbog duga od 10 hiljada, a oligarsi koji državi duguju stotine miliona dinara na ime poreza - drže nam predavanja o tome kako treba voditi ekonomiju u Srbiji", zaključuje u autorskom tekstu Nedeljniku Bojan Pajtić.

Kompletan tekst lidera DS objavljen je u letnjem dvobroju Nedeljnika.

izvor: B92

Pogledajte još