SAD snabdeva izraelsku "gvozdenu kupolu"

Kasno sinoć poslanici su glasali sa 395 glasova za i osam protiv da se usvoji predlog zakona, koji sada ide na potpis kod predsednika SAD Baraka Obame.

Novac će biti upotrebljen za ponovno snabdevanje tog sistema, koji je oborio desetine raketa ispaljenih iz pojasa Gaze tokom tri i po nedelje sukoba.

Predstavnički dom glasao je za podršku, dva dana nakon što je Pentagon najavio isporuke oružja jevrejskoj državi i nakon što je brzo propao planirani trodnevni prekid vatre, navodi Asošijted pres.

Na konferenciji za novinare u petak Obama je ponovio svoju podršku pravu Izraela da se brani ali je apelovao na veću zaštitu palestinskih cvila.

On je naveo primer "gvozdene kupole" kao konkretan način pomoći SAD jer "osigurava da Izrael bude u stanju da štiti svoje građane".

Ispostavilo je da je taj sistem doprineo da se u najnovijem talasu nasilja obore mnoge rakete i procenat uspešnosti ispunjeja zadatka iznosi 90 procenata.

Sistem koristi unapređenu tehnologiju za ulaženje u trag i protivraketne baterije da slede dolazeću raketu ili grantu i procenjuje da li idu ka velikom populacionom centru. Ako je pod pretnjom urbano područje ispaljuju se presretači da budu detonirani u bliizini rakete.

Projektili koji ne predstavljaju opasnost padaju na otvoreno polje.

Sistem cilja kratkometne rakete dometa 3,2 kilometra i one dometa 72 kilometara, a presretači koštaju 100.00 dolara po komadu.

Ubrzo nakon počtka sukoba, Obama je pohvalio taj odbrambeni sistem kao dokaz posvećenosti SAD bezbednosti Izraela.

Njegova administracija poslala je zahtev Izraela Kongresu za dodatan novac za "gvozdenu kupolu", iako je državni sekretar SAD Džon Keri težio uspostavljanju prekida vatre.

"Gvozdenu kupolu" napravila je izraelska kompanja Unapređeni odbrambeni sistem Rafael i ona ima jaku tehničku i fiansijsku podršku Amerike.

SAD su do sada obezbedile više od 700 miliona dolara da se pokriju troškovi za baterije, presretače, proizvodnju i održavanje.

Ukupni troškovi će preći jednu milijardu nakon što je dupliran zahtev Obamine administracije za finansiranje "kupole" za fiskalnu 2015. godinu.

Sada se čini da će porasti još i više, posle Obaminog potpisa.

Nije jasno kojom brzinom će nove zalihe stići do bojnog polja, a Izrael i Hamas možda vode dugu bitku.

Prekid vatre koje su dogovorile SAD i UN u petak je propao ubrzo nakon što je dogovoren.

izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.