Pošumljavanje Parka prirode Ponjavica

Pored članova navedenih organizacija, skupu su prisustvovali i predstavnici Grada: Milan Glumac (Sekretarijat za zaštitu životne sredine), Zoran Grba i Vladimir Santrač (Sekretarijat za poljoprivredu), Tanja Medić (Sekretarijat za privredu i podršku konkursima) i Dejan Živanović, pomoćnik gradonačelnika za selo i ruralni razvoj.

Ovoga puta diskutovalo se o mogućnosti pošumljavanja Parka prirode „Ponjavica”, proširivanju tamošnjeg zelenog pojasa i razmatranju konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu o korišćenju novca iz budžetskog fonda za šume AP Vojvodine za ovu godinu.

Upravljač Parka prirode „Ponjavica”, preduzeće „Tamiš Dunav”, nakon punih 14 godina konačno je izradilo Plan upravljanja Parkom prirode „Ponjavica”, koji bi umnogome trebalo da pomogne pri revitalizaciji pomenutog vodotoka. Na ovaj dokument saglasnost je već dalo preduzeće „Vode Vojvodine”, a po zakonu od 1. avgusta sledi javna rasprava i iznošenje na javni uvid. Pored Gradske uprave, Plan će biti izložen i u navedenim mesnim zajednicama. Nakon toga, uslediće usvajanje dokumenta na Skupštine grada Pančeva, a „Tamiš Dunav” je voljan da učestvuje na pokrajinskom konkursu za podizanje šuma.

Akteri sastanka doneli su još neke zaključke: Potrebno je da nadležni po hitnom postupku donesu urbanističke planove za „Ponjavicu”. Zatim, zemljištu u državnom vlasništvu oko ovog dobra treba promeniti namenu iz poljoprivrednog u šumsko, kako je i predviđeno predlogom o zaštiti Parka prirode „Ponjavica”, koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. I na kraju, Gradskom veću treba obrazložiti Plan upravljanja, donet za narednih pet godina, kako bi ono lakše koncipiralo finansijski plan za zaštitu jedinstvenog vodotoka.

Iako predstavnici institucija iz oba mesta ne mogu biti prezadovoljne kada tako značajan dokumenat dobiju tek nakon četrnaest godina, ali u ovakvim okolnostima je normalno da će ga podržati. S njim će im neuporedivo biti jasnije kako će i na koji način čuvati i održavati Park i njegovu floru i faunu.

S druge strane, gradskim čelnicima ostaje dobro da razmisle o tome da li je Pančevu potreban jedan ovakav park prirode i potencijalni turistički brend.

Izvor: Pančevac

Pogledajte još