Stiže još jedan opasan ciklon: Branko donosi oluje, pljuskove i snažnu grmljavinu!

U utorak u popodnevnim i večernjim satima do Srbije će doći hladan front sa severozapada koji se spušta s Alpa i doneće nam veoma nestabilno vreme.

Front bi obično trebalo brzo da prođe, ali ovog puta će se desiti nešto što se na kartama polja pritiska u prizemnom sloju teško uočava. Doći će do formiranja visinskog ciklon nad Balkanom (ova pojava nije ništa neuobičajena i desi se nekoliko puta u toku godine), navodi se na meteorološkom forumu serbianmeteo.com.

Visinski ciklon nije uočljiv na kartama prizemnog vazdušnog pritiska, već treba otići u više slojeve troposfere. Ciklon je jezgro hladnog vazduha koje je sa svih strana okruženo toplim vazduhom. Ovakvo stanje nije dugo održivo i brzo dolazi do prodora toplog vazduha u jezgro i visinski ciklon polako gubi na snazi i nestaje.

Nama ovaj visinski ciklon kome je dato ime Branko može zadati pravu glavobolju što se vremenskih prilika tiče. Donosi nam vrlo nestabilno vreme s obilnim padavinama, (lokalno i preko 50mm za kratko vreme, pa nisu isključena lokalna izlivanja i poplave), jak vetar u zoni pljuskova i grad.

Ono što će biti karakteristično za ovaj ciklon su jaka električna pražnjenja, pa možemo očekivati izražajne grmljavinske nepogode, naručito u noći utorak na sredu u većem delu zemlje. Postepena stabilizacija vremena očekuje se tek od petka.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.