Nachos

Kafe prepoznatljivog imena ''Nachos'', smešten u srce Ulice Strahinjića Bana, proširio se na ''podzemlje'' i postao nešto mnogo više od finog mesta za dnevno kuliranje, odnosno ''dorćolski noćni lov''

Moderan i kreativno jednostavan enterijer restorana ''Nachos'', pastelnim bojama širi osećaj toplote kojoj crveni kutak i vitrine s vinima dodaju sasvim dovoljno glamura. Zanimljivi detalji, dva kaktusa, ali pre svega interesantno osmišljen zid od drvenih daščica, privući će vašu pažnju. Naravno, dok ne stigne hrana.

Aleks Matejić, kreator menija, ali pre svega specifičnog šmeka restorana ''Nachos'', hranu u ''svojoj kući'' opisuje kao mediteransku, ne previše komplikovanu, od kvalitetnih sastojaka, prilagođenu našem ukusu taman toliko da ga pripremi za mnogo toga novog.

Meni igra na sigurno. Ponuda na prvi pogled podseća na neka druga fina mesta u gradu, ali ipak se oseća da iza njega stoji jedan Parižanin iz Beograda, koji je po celom svetu uživao u dobroj hrani i vinima. Tačno je da, na primer, carpaccio služe mnogi restorani, ali samo bogato kulinarsko iskustvo i malo hrabrosti stvara prepoznatljiv ukus. Upravo taj poseban ''začin'' svakom jelu, ali i celom ''Nachosu'', daje šef kuhinje, koautor menija i, kao i Aleks, kulinarski globtroter – Davor Čulić. Radio je u Majamiju, jedan je od poznatijih majstora za ketering u Bgd, zna gde može da se nabavi najbolji komad mesa u gradu i pravi neverovatni krem, zapravo potaž od bundeve.

Kada su Aleks ili Davor u restoranu, pitajte ih da vas posavetuju šta da probate i koje vino uz to najbolje ide. Mi nismo pogrešili kada smo probali trenutni specijalitet kuće - krem od bundeve, zatim lagani NYC Chicken Salad i odličan cheese cake. Mada, primamljivo zvuče i carpaccio di tuna, mexican prawn salad, saltimbocca, panna cotto... Međutim, najviše pažnje u meniju nam je privuklo jelo poprilično dugačkog, možda ipak malo previše stranog, naziva. Pazite sad: sogliola con rombi di semolino e grossolano di verdure. Mi znamo šta je to, a vi? 

Katarina Milovanović

Pogledajte još