Ponovo brojanje na 10 odsto glasačkih mesta u Avganistanu

KABUL, 15. septembra 2009. (Beta-AP) - Avganistanska Žalbena izborna komisija, koju podržavaju Ujedinjene nacije, naložila je ponovo prebrojavanje glasačkih listića sa 10 odsto izbornih mesta zbog brojnih optužbi o lažiranju rezultata prošlomesečnih predsedničkih izbora, rekao je danas jedan član Komisije.

Novo prebrojavanje glasova sa izbora održanih 20. avgusta moglo bi da smanji podršku dosadašnjem predsedniku Hamidu Karzaiju na ispod 50 odsto, što bi značilo da bi morao da se održi drugi krug izbora u kome bi se ogledali Karzai i njegov glavni rival Abdulah Abdulah.

Prema rezultatima sa 95 odsto birališta, Karzai vodi sa 54,3 odsto glasova, dok Abdulah ima 28,1 odsto glasova. Zbog rasprostranjenih optužbi za lažiranje glasova, pojavu nepostojećih glasača i drugih neregularnosti Komisija za žalbe je prošle nedelje zatražila da se ponovo izbroje listići ili pregledaju glasačke kutije sa izbornih mesta gde je izlaznost bila 100 odsto, ili gde je jedan kandidat dobio preko 95 odsto važećih glasova.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.