Oči sveta uprte u Beograd

BEOGRAD, 16. septembar 2009. (FoNet) - Organizacioni odbor Povorke ponosa najoštrije osuđuje "orkestriranu kampanju protiv Povorke ponosa, koja je počela u pojedinim dnevnim listovima i na televizijskim stanicama."

Krajnje je neprihvatljivo da bezbednosne službe na ovako neodgovoran način plasiraju u medije informacije, koje za jedini cilj imaju zastrašivanje javnosti od sukoba na ulicama Beograda, navodi se u saopštenju.

"Koji god da je centar interesno-političke moći to pokrenuo, Organizacioni odbor poručuje da strah neće pobediti, kao i da država ne sme kapitulirati."

Predstavnici Organizacionog odbora su u utorak održali i sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, koji je još jednom potvrdio da će MUP učiniti sve što je u njenoj moći da se Povorka zaštiti, kao i da će biti angažovane do sada neviđene mere bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Pitanje Povorke ponosa je, sasvim izvesno, proteklih dana prevazišlo pitanje LGBT prava.

Vlada Srbije i svi državni organi moraju shvatiti da su oči međunarodne zajednice uprte u Beograd, i da bi eventualno nasilje ili zabrana skupa izazvali ozbiljne posledice u aktuelnim nastojanjima evropskih integracija, pogotovo u težnjama da Srbija ispuni preostale zahteve koje joj stoje na Mapi puta ka bezviznom režimu u Šengen zoni, smatra Organizacioni odbor.

Pogledajte još