Ministartsvo zdravlja obećava bolju hranu u porodilištima

Radna grupa Ministarstva zdravlja uradila je smernice za unapređenje ishrane trudnica i porodilja u porodilištima u Srbiji, a za njihovu primenu biće odgovorni direktori tih zdravstvenih ustanova.

Porodilje u Srbiji na društvenim mrežama objavile su slike hrane u porodilištima, a portal bebac.com uputio je pismo Vladi Srbije da se trudnicama i porodiljama u bolnicama omoguće kvalitetniji obroci.

Na to je reagovalo Ministarstvo zdravlja koje je formiralo posebnu Radnu grupu za izradu novog jelovnika za porodilje i trudnice.

Smernice za unapređenje ishrane trudnica i porodilja objavljene su na sajtu Ministarstva zdravlja, a kao primer jelovnika za jedan dan navedeno je da se za doručak služi biljni čaj, integralni hleb, kuvano jaje, mladi beli sir i sveža salata, a za užinu sveža jabuka i integralno pecivo.

Za ručak bi se služila pileća supa, pire krompir, dinstana šargarepa, piletina, mešana salata i hleb, za drugu užinu puding, a za večeru jogurt, rezanci sa mladim sirom i jaje.

Poseban režim ishrane predviđen je za trudnice i porodilje koje imaju hronične bolesti, poput dijabetesa i povišenog krvnog pritiska.

"Hrana u porodilištima nije bila adekvatna, pa smo konsultovali stručnjake koji se bave time kakva je hrana potrebna, koliko kalorija, koja vrsta...Oni su napravili kako treba da izgleda taj jelovnik sa najsitnijim detaljima"
, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar za B92.

On je dodao da će za sprovođenje biti odgovorni direktori zdravstvenih ustanova, a smernice koje je izradilo Ministarstvo za njih će biti obavezujuće.

Izvor: Mondo

Pogledajte još