Gotovo je s RTS pretplatom!

Naplata TV pretplate rapidno opada već duže vreme, pa se postavlja pitanje da li će građani izvršiti ovu obavezu savesno i ovog poslednjeg meseca. Zakon o javnim medijskim servisima koji je stupio na snagu ne predviđa više plaćanje pretplate. Ovu pretplatu zameniće taksa koja će početi da se plaća tek od 2016. godine.

Brojke

Od 2.550.000 domaćinstava pretplatu je plaćalo njih 637.000. RTS je podneo samo 8.400 tužbi.

U EPS-u su potvrdili za „Blic“ da u avgustu prestaje obaveza plaćanja RTV pretplate za domaćinstva i da poslednja RTV pretplata, uz račun za električnu energiju, stiže za jul.

- To znači da građani na računu za električnu energiju za avgust, koji stiže u septembru, neće imati zaduženje za RTV pretplatu. Na računima koji dospevaju ovih dana građanima je iskazano zaduženje za RTV pretplatu, budući da su to računi za jul 2014. godine - objašnjavaju u EPS-u.

Bez pretplate za telefon u julu

Mnogi su se prijatno iznenadili kada im je julski račun za fiksni telefon stigao manji za 516 dinara. Razlog je što Telekom za ovaj mesec nije naplatio pretplatu. Međutim, radovanje će kratko trajati. Već od sledećeg meseca Telekom će vratiti ovu stavku i uvećati iznos na 659, samo što se to više neće zvati “pretplata” već “naknada”. - Jedna od važnih novina je i ukidanje impulsnog tarifiranja, koje je sada zamenjeno minutnim tarifiranjem. U skladu s ovom promenom korisnici će umesto dosadašnjih 300 besplatnih impulsa, svakog meseca imati na raspolaganju 150 besplatnih minuta za saobraćaj ka svim korisnicima fiksne telefonije u Srbiji - kažu u Telekomu.

Zakonom o javnim medijskim servisima počev od 1. januara 2016. godine građani će, umesto uz uplatnicu za struju, plaćati taksu direktno na račune RTS i RTV u Upravi za trezor. Vlasnicima strujomera ove dve medijske kuće dostavljaće uplatnice za taksu, a ukoliko dugovanje ne bude izmireno u naznačenom roku, obračunavaće se kamata.

Poslednjih meseci naplata televizijske pretplate pala je na najniži nivo. Zbog najave vlasti da će pretplatu ukinuti, građani su masovno prestali da je plaćaju, tako da pretplatu plaća samo 25 odsto korisnika.

Do sada je RTS podnela svega 8.400 tužbi protiv neplatiša, a rešeno je svega 1.000. Oni koji su redovno izmirivali obaveze ostaće namagarčeni, jer ni država ni RTS nisu smislili način na koji bi uterali dugove.

blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.