BEBA NA PUTU: 5 prvih simptoma trudnoće

1. Neobjašnjivi umor
Do pre nekoliko nedelja ste pucali od energije, a sada vam se najednom spava, iako ste legli rano i ustali u uobičajeno vreme? Uradite test na trudnoću! Umor je prvi znak rane trudnoće, a javlja se kao posledica promena koje se događaju u organizmu.

2. Preosetljivi ste na pojedine mirise i ukuse
Sve ono što vam ranije nije prijalo sada vam baš smeta – miris dinje, dim cigarete, miris parfema... U prvoj fazi trudnoće žena postaje preosetljiva na sve mirise i ukuse koji su joj ranije samo izazivali nelagodu.
Saznajte da li je preporučljivo vežbati u trudnoći!

3. Mučnina i povraćanje
Ova dva simptoma su gotovo siguran znak da ste ostali u blaženom stanju, pogotovo ako vam osećaj mučnine tera da ustanete rano ujutro iz kreveta i završite u kupatilu sa glavom iznad toaletne školjke... Ali, ne brinite – mučnina je dobar simptom, jer povećan nivo beta-HCG hormona ukazuje da s plod dobro razvija. Kod većine budućih majki mučnina i povraćanje prestaju po ulasku u četvrti mesec trudnoće, mada to nije pravilo – neke žene se muče dok se ne porode, a kod nekih ova dva simptoma prestaju već u drugom mesecu.

4. Preosetljive grudi
Primećujete da vam je grudnjak postao tesan, a grudi bolne i osetljive na dodir kao kad ste u PMS-u? Uradite test. Naučno je dokazano da u prvih šest nedelja trudnoće ženi mogu da “porastu” grudi za čitav broj!

5. Iznenada ste smršali
U prva dva meseca trudnoće žena može da izgubi i do pet kilograma, a da pritom nije bila na dijetetskom režimu ishrane. Ovo se događa zbog promene hormonskog statusa, ali i zbog povraćanja koje je gotovo obavezan pratilac prvih meseci trudnoće kod većine budućih majki. Ukoliko je i kod vas takva situacija – vidite da su vam pantalone preširoke, a grudnjak tesan, obavezno uradite test na trudnoću.
Otkrijte pol bebe bez odlaska na ultrazvuk!

ND

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.