BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA: Top 6 pokazatelja da ste u toksičnoj vezi!

Pored svih donesenih zaključaka, posebno izdvajamo jednu interesantnu temu - toksične veze koje mentalno jaki ljudi gledaju da izbegnu:

1. Veze u kojima jedna osoba vodi glavnu reč

Kada imate probleme najčešće ćete se okrenuti partneru. Od njega tada očekujete da na sebe preuzme donošenje bitnih odluka. Međutim, dešava se da on ubrzo pomisli da je jedina bitna osoba u toj vezi, pa sve odluke počne da donosi sam. Pre nego što se u potpunosti oslonite na nekoga, ne zaboravirte da je svaka veza funkcionalna samo onda kada je proizvod timskog rada.

2. Veze u kojima zavisite jedno od drugog (ili samo jedno zavisi)

Zaljubljenost je divna, i kada smo u početnim mesecima zabavljanja počnemo toliko da ličimo na svog partnera da postane zastražujuće. To je normalno dok ne preraste u zavisnost. Ako osetite da nemate slobodu da uradite bilo šta samostalno ili dok ne pitate svog partnera, vreme je da se povučete.

3. Veze zasnovane na nerealnim očekivanjima

Zapamtite - što manje očekujete od osobe sa kojom se zabavljate, to ćete biti srećniji i funkcionalniji. Niko se u vašem životu neće ponašati onako kako se nadate da hoće. Oni NISU VI - oni neće voleti, davati, razumeti ili reagovati kao vi. S toga, pre nego što sve pokvarite, prepoznajte u sebi tu potrebu da nekoga ‘popravite/promenite’ i rešite je se.

4. Veze koje se oslanjaju na greške iz prošlosti

Ako vas partner stalno krivi za nešto što ste davno uradili, veza vam nikada neće biti funkcionalna. Često se desi da oba partnera iz nemoći i neispunjenosti krive ovo drugo, čisto da bi videli ko je više grešio. To je slučaj čiste manipulacije, i tako nešto vam ne treba u životu. Ako ne možete da prevaziđete prošle greške, vreme je da se raziđete.

5. Veze u kojima fali oproštaj i želja da se ponovo izgradi poverenje

Ako ne možete da ‘svarite’ ideju da se poverenje može ponovo steći, računajte da vam je veza već jednim delom mrtva. Kada vas neko izneveri, što se dešava gotovo u svakoj dugoj vezi u nekoj trenutku, ključno je razumeti da poverenje može da se ponovo izgradi, ali samo ako su obe osobe voljne da na tome radi. Nema svrhe ostajati u vezi u kojoj će vas neko stalno podsećati na to nešto što ste u nekom trenutku uradili.

6. Veze u kojima ste uvek na drugom... Trećem... Četvrtom... mestu

Zdrava veza se zasniva na uzajamnom trudu, zalaganju, stavljanju partnera na prvo mesto. Ako ste u vezi gde nikada niste na prvom mestu, ako osećate da ne igrate nikakvu bitnu ulogu u donošenju odluka, u partnerovom životu, ako uviđate da je uvek njegovo ili mišljenje nekog trećeg bitnije od vas, vreme je da se okrenete i odete. Svako zaslužuje poštovanje, i isto je i sa vama!

Pogledajte još