Ljubav čuva zdravlje

Ko to ne voli da bude zaljubljen? Istinski u vas zaljubljeni partner strpljivo sluša vaše dogodovštine s posla, nema ništa protiv da pojedete poslednji komadić pice i trudi se da ne zaboravi da - baci đubre u kontejner.

U isto vreme, ne očekuje od vas da s njim pratite TV prenos fudbalske utakmice i uvek će vam tvrditi da ste seksi - čak i kad se pojavite u debelom donjem vešu i smešnim papučama s pufnom.

Ljubav, kažu psiholozi, ne samo da vas čini zadovoljnom i srećnom već vam i pomaže da se borite protiv bolesti, jača vam imunitet i smanjuje stres.

Istraživači ne mogu sa sigurnošću da tvrde da isključivo ljubav čini suštinu nežnih odnosa u porodici ili prijateljstvu. Ali njihova najnovija istraživanja pokazuju da nas seks, dobri odnosi u porodici sa srodnicima ali i nežnost čine snažnijim uz zdravstvene dobrobiti koji se kreću od bržeg izlečenja i bolje kontrole hroničih bolesti do dužeg života.

Koristi koje nam pruža ljubav su jasne, vidljive i merljive - tvrdi časopis Nju sajentist.

Istraživanja koja su nedavno obavili naučnici američkog Univerziteta u Pitsburgu pokazala su da su žene u srećnim brakovima ili vezama mnogo manje izložene riziku da obole od kardiovaskularnih bolesti od onih koje imaju stresne i loše odnose.

Nedavno objavljena Nacionalna studija o smrtnosti u SAD, kojom je praćeno zdravstveno stanje više od milion žena i muškaraca od 1979. godine, pokazala je da osobe u braku
žive duže, ređe doživljavaju srčane udare i oboljevaju od raka pa čak ređe pate od upale pluća nego neudate i neoženjene osobe.

A najnovije istraživanje na Univerzitetu države Ajova ustanovilo je da žene koje boluju od raka jajnika ali sa snažnim vezama sa porodicom i rodbinom i zadovoljavajućim odnosom s partnerom, poseduju snažnijeg "prirodnog ubicu" aktivnosti ćelija na mestu gde se nalazi tumor od onih koje nemaju ovakve društvene i ljubavne veze.

Neki stručnjaci su uvereni da neće proći mnogo vremena kad će lekari početi da preporučuju "vatreni seks" i romantične veze uz dijetu za snižavanje nivoa holesterola u krvi i "aktivno odmaranje". 

PITSBURG, 20. septembar 2009. (FoNet)

Pogledajte još