Poštuje se sporazum o primirju u Ukrajini

Sporazum je sklopljen u Minsku, na sastanku kontakt grupe koju su činili predstavnici Rusije, Ukrajine, separatista i OEBS-a.

Proruski separatisti potpisali su u Minsku sporazum sa Kijevom o prekidu vatre koji je stupio na snagu u 18 časova u petak, posle žestokih sukoba u kojima je od aprila poginulo 2.600 ljudi.

Evropska unija pozdravila je sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine, ističući da sve strane moraju da ga poštuju i primenjuju. EU je izrazila nadu da će to biti prvi korak ka održivom političkom rešenju, zasnovanom na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, prenela je agencija Itar-Tas.

Uprkos sporazumu o primirju, ambasadori članica EU odobrili su sinoć nove ekonomske sankcije Rusiji zbog narušavanja suvereniteta Ukrajine. Odluka o stupanju na snagu tek treba da bude donesena.

Ukrajinske snage prekinule su vatru na istoku zemlje počev od 18 sati, saopštio je predstavnik saveta za nacionalnu bezbednosti odbranu Ukrajine Andrej Lisenko.

“Shodno odluci koju je doneo predsednik Ukrajine i naredbi načelnika Generalštaba, vojne jedinice Ukrajine koje se nalaze u zoni antiterorističke operacije prekinule su vatru u 18 sati po kijevskom vremenu”, rekao je on agenciji RIA Novosti.

Eksplozije i posle prekida vatre?
Proruske snage Donjecke narodne republike obustavile su vatru, rečeno je ruskoj agenciji u štabu tih snaga.

“Ispunjavajući dogovoreno u Minsku, mi smo u 18 sati obustavili vatru. Ta odluka je dostavljena svim jedinicama”,naveli su u štabu proruskih snaga.

Međutim, kako izveštava dopisnik ruske agencije, i posle 18 sati kada je sporazum o prekidu vatre stupio na snagu, u rejonu Donjecka nastavljeni su pucnji, konkretno eksplozije granata u zoni fabrike azota u Kujbiševskom rejonu Donjecka.

Kako javlja Rojters, obustava vatre izmedju ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine se izgleda poštuje, uprkos nekim pucnjima u Donjecku.

Nekoliko minuta nakon što je prekid vatre stupio na snagu tri eksplozije čule su se severno od Donjecka nakon čega je usledila sporadična mitraljeska i artiljerijska vatra ali je kasnije utihnula.

Nadlanu / Izvor: Blic