Kvartet Arkel

Dobro osmišljen nastup, šarmantno izvođenje, predanost mladih muzičara iz Francuske. Nastup gudačkog kvarteta Arkel u rezidenciji Francuske ambasade u Beogradu. Na programu su bila dela muzičkog klasicizma i romantizma Jozefa Hajdna i Feliksa Mendelsona

Praznična atmosfera, Hajdnovog Kvarteta u G-duru i Mendelsenovog Kvarteta u F-molu. Zvuk zvona sa obližnje Saborne crkve i škripa tramvaja, dali su osoben pečat koncertu. Posebnosti ovog muzičkog nastupa doprinela je i vest da je Fransoaz Fužea, praunuka generala Žorža koji je bio pratilac kralja Aleksandra prilikom atentata u Marseju, poklonila mladoj violončelistkinji Jeleni Ilić - violončelo. Lep i optimističan uvod u novu 2007. godinu.

Opuštajući i lekoviti zvuci Mendelsona i Hajdna sigurno su godili i predstavnicima diplomatskog kora političkog života Srbije, biznismenima i umetnicima koji su našli svoje mesto na ovoj maloj muzičkoj svečanosti. Simpatični kvartet Arkel osnovan je 2001. godine. Plod je zajedničke želje mladih muzičara da se svesrdno predaju gudačkom kvartetu. Puni energije i vrlo zahtevni, izabrali su da izvode klasična i savremena dela.

Kvartet Arkel je sarađivao sa prestižnim kvartetima Arkana, Artis i Izai, gostovao je na mnogim festivalima. Kvartet Arkel je redovni gost mnogih koncertnih dvorana u Parizu, kao i veoma poznatih muzičkih sastajališta kao što su Auditorijum u zgradi Uneska, Sent Šapel ili crkva Sen Sevren. Ovaj mladi ansambl je imao takođe priliku da svira u Bonu i Kelnu aprila 2004. pod pokroviteljstvom Francusko-nemačkog udruženja u Bonu. Imao je privilegiju da održi koncert u prestižnoj dvorani zamka La Redut u Bonu - Bad Godesbergu, gde su se jednom sreli Betoven i Hajdn.

Danijela Tadić

Pogledajte još