ZDRAVLJE: 6 uvrnutih razloga zbog kojih se gojite i kako da ih se rešite

Pročitajte ovih 6 stavki pažljivo:

U depresiji ste
Ukoliko ste depresivni i uzimate lekove protiv depresije, očekujete da ćete nabaciti između 3 i 7, 8 kilograma. Što više godina prolazi, to ćete se više gojiti.

Ukoliko ne uzmate lekove, postoje dokazi da osećaj da ste depresivni ume da bude povezan sa dobijanjem viška kilograma. Istraživanja su pokazala da oni koji su često tužni dobijaju mnogo više na težini od onih koji vode zdrav i srećan život.

Spor vam je metabolizam
Digestivni problemi, uključujući spor metabolizam mogu da doprinesu višku kilograma. U idealnim okolnostima pošto jedete, oko sat vremena kasnije bi trebalo da imate potrebu da odete u WC. Međutim, mnogima su metabolički procesi usporeni i poremećeni zbog načina života i unošenja nezdrave hrane.

Da biste ovo rešili, pijte što više vode i jedite namirnice pune vlakana. Takođe pomaže ako pijete tablete na bazi sene koje čiste creva. Nikako se ne odlučujte za tablete pre konsultacije sa doktorom ili apotekarom.

Uzimate pogrešne lekove
Gotovo svako od nas ima nešto za šta povremeno ili redovno uzima lekove. Ako ste primetili da vam ti lekovi ne prijaju, u smislu da otkad ih uzimate dobijate na težini, zatražite od lekara da vam da zamenu.

Vašem telu nedostaju pojedine namirnice
Kada telu fali vitamina D, magnezijuma i gvožđa može doći do narušavanja imunološkog sistema, pada energije ili narušavanja zdravog metaboličkog procesa.

Prvo na šta ćete pomisliti prilikom osećaja umora i iscrpljenosti je da posegnete za čokoladicom, kafom ili nečim za šta znate da vam daje energiju. Međutim, najpametnije je da se opredelite za uzimanje vitamina za koje je doktor utvrdio da vam fale.

Starite
Sa starenjem dolazi i usporavanje metabolizma. Više ne sagorevamo onoliki broj kalorija koji smo sagorevali u mladosti. Da bi nam metabolizam funkcionisao kako treba, treba nam više vežbanja a manje kalorija.

Unosite dosta proteina kako biste podstakli metabolizam na brži rad i brže sagorevanje kalorija.

Kušingov sindrom

Ovaj sindrom je povezan sa hroničnom izloženošću lučenja hormona kortizola.

Dobitak na težini prati visok pritisak, osteoporoza, promene na koži kao i teksture kože. Česte su i ljubičaste ili srebrnkaste strije po stomaku kao i naduti obrazi. Zbog preteranog lučenja kortizola na jednoj od adrenalnih žlezda vaše telo ne prerađuje hranljive materije kako bi trebalo.
Ovaj sindrom utiče na oko 15 stanovnika u milion, na godišnjem nivou.
Ako sumnjate da zbog ovoga dobijate na težini uradite test urina i krvi kako biste dobili tačan podatak o nivou kortizola u krvi. Tek posle toga ćete znati šta i kako dalje.

Pogledajte još