ZIMA SE BLIŽI: Da li će građanima Srbije presesti?

Neizvesna zima je pred nama. Struje nema dovoljno, a sigurno snabdevanje će dobrim delom zavisiti od uvoza. Ni kod gasa situacija nije ružičasta, jer uvođenje sankcija energetskim kompanijama Rusije može ozbiljno da ugrozi redovan dotok plavog energenta. Nadležni, međutim, tvrde da ni u najgorem scenariju ne prete restrikcije električne energije, kao i da će gasa biti dovoljno za najosnovnije potrebe predstojećih meseci.

IZGRADNjA “JUŽNOG TOKA“ OD OKTOBRA
Puna izgradnja „Južnog toka“ u Srbiji počeće u oktobru, najavio je zamenik direktora za projekte u „Gaspromu“ Aleksandar Siromjatin. Kako je rekao, radovi na „Južnom toku“ u Srbiji odvijaće se bez obzira na situaciju u Bugarskoj, u kojoj je izgradnja na južnoj maršruti ruskog gasovoda trenutno suspendovana dok se projekat ne usaglasi sa pravilima EU. Siromjatin je na konferenciji o mogućnosti korišćenja prirodnog gasa u Dunavskom regionu u Budimpešti, najavio da će do kraja septembra u Srbiji biti završena i izdata građevinska dozvola za trasu tog gasovoda kroz našu zemlju.

Srpski elektroenergetski sistem još se oporavlja od ogromnih posledica majskih bujica, a opet trpi ogromnu štetu. Poplave u kladovskim i negotinskim opštinama ozbiljno su ugrozile rad hidroelektrana na Dunavu. Proizvodnja struje u „Đerdapu 2“ je smanjena za 30 odsto, a ako se takva situacija produži, potrebe za uvoznom strujom će biti sve veće.

“Svako smanjenje proizvodnje struje u Srbiji do aprila naredne godine je problem” , kaže dr Slobodan Ružić, ekspert za energetiku.

Naša zemlja nema dovoljno električne energije za zimu, jer nema uglja, pa sigurno snabdevanje možemo da obezbedimo samo uvozom struje.”

Svetska banka je u svojim studijama pre nekoliko meseci precizirala koliko će nam struje biti potrebno, odnosno koliko ćemo kilovata morati da uvezemo. Kredit ove banke delom je namenjen isušivanju najvećeg kolubarskog kopa, a delom za uvoz struje.

“Trebalo je već sklopiti aranžman za količine električne energije koje nedostaju do februara, a koliko znam, to se nije dogodilo . Kako vreme prolazi, sve je više kupaca kojima je potrebna struja, a istovremeno rastu cene na tržištu. Ne verujem da ćemo imati restrikcije, jer bi bilo neodgovorno da u decembru i januaru kažemo da nemamo struje, a to smo znali još u junu. Ipak, sigurnost snabdevanja električnom energijom zavisiće od uvoza”, kaže Ružić.

SIGURNI U SLUČAJU GASNE KRIZE – SRBIJA može bezbedno da prođe kroz zimski period čak i u slučaju gasne krize zbog Ukrajine – rekao je u utorak u Skupštini Vojvodine Dušan Bajatović, generalni direktor JP „Srbijagas“. Bajatović je dodao i da Srbija ima uskladištene rezerve gasa za narednih 90 dana, a za kasnije je obezbeđena i zamena gasa mazutom. Odgovarajući na pitanje novinara o zahtevu LSV da Vojvodina dobije obeštećenje od države zbog prodaje NIS-a ruskom „Gaspromu“, Bajatović je kazao da takav zahtev jedino može da se uputi republičkim vlastima. J. S.

I snabdevanje gasom bi moglo da bude veliki problem ove zime. Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da Srbija u ovom trenutku ima dobru startnu poziciju, jer je podzemno skladište gasa Banatski dvor puno, a imamo dosta različitih opcija, koje mogu da nam obezbede dodatne količine gasa u slučaju nekih problema sa tranzitom ovog energenta kroz Ukrajinu. Antić je u utorak razgovarao sa mađarskim kolegom Miklošem Šestakom o mogućnosti da se određene količine gasa skladište u Mađarskoj za potrebe Srbije.

“ Kao odgovorna vlada, mi moramo imati scenarija za svaku potencijalnu situaciju i upravo jedno od tih pitanja će biti mogućnosti da se određene količine gasa skladište u Mađarskoj u danima pred nama”, rekao je Antić.

Izvor: Novosti