Debljina i depresija: Zar su i deca na meti?

0

Mada su nas od malih nogu učili da o sadržaju knjige ne bi trebalo suditi po njenim koricama, odavno smo kročili u eru koja radi upravo to – ljude klasifikuje po tome kako izgledaju, bez mnogo udubljenja u to ko su zapravo i koliko vrede.

Višak kilograma odavno više nije stvar broj-dva većih farmerki ili bluze koja (ne) stoji dobro, već je prešla na nivo psihičkih poremećaja, opterećenja i, što je vrlo uznemirujuće, ne zahvata samo odrasle već i decu.

Uhvaćeni u zamku medija koji serviraju nezdravu telesnu sliku i postavljaju mršavost kao standard, a i imperativ uspeha, često misle da nisu dovoljno dobri i kreću putem prisilnog mršavljenja kako bi se “uklopili” u društvo.

Fotografija ispod prikazuje scenu gde dete “pokušava” da iseče “višak” sala na stomaku kako bi ličila na manekenku koju vidi na posteru ispred sebe. Kada se pojavila na internetu izazvala je priličnu pometnju, a komentari su podeljeni.

Ispod slike nalaze se mnogi komentari koji zapadaju za oko pri čitanju, a ova dva smo izdvojili:

“Hej, molim vas prestanite da o prekomernoj težini govorite kao o nečemu normalnom. Naravno da fotošopirane fotografije modela nisu realan primer (i ovo bi moralo da se promeni), ali cela ta priča ‘Ponosim se svojim telom iako imam 30kg viška sala koje mi visi’ mora da stane! 3/4 ljudi SAD-a se tretiraju kao debeli, a u Evropi ih je, takođe, sve više. Ovo nije normalno, i nije zdravo. Ruganje zbog sala je sasvim opravdana stvar, i ovo moramo svi da počnemo da radimo!”

“Mislim da nema potrebe ikoga da nazivamo debelim. Mnoge devojčice u periodu osnovne škole ili čak tinejdž godinama misle da su debele a zapravo su normalne težine ili im se telo još uvek nije formiralo. Neke su zadržale malo bebećeg sala (uzrast osnovne škole) koje će spasti vremenom. Nerealni standardi “lepote” od ranih godina utiču na dečju psihu i ovo je zaista uznemirujuće.”


Kakav je vaš stav?

Foto: 9gag

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.