VOŽNJA GRADSKIM PREVOZOM - NA SOPSTVENU ODGOVORNOST: Šoferi preumorni, spavaju za volanom!

Oko 1,5 miliona stanovnika Beograda svakog dana reskira život koristeći javni gradski prevoz! Vozači, pre svega privatnih autobusa, neretko zadremaju za volanom zbog umora pošto voze i po 13 sati bez prestanka!
U Beogradu je od danas na snazi žestoka kazna za švercere - ukoliko vas kontrolor "uhvati" bez validirane BusPlus kartice, odgovaraćete prekršajno!

Ako im se posreći, uspeju da na krajnjoj ili početnoj stanici otkunjaju pet minuta. A posle voze i preko ograničenja da bi ispoštovali satnicu. Stoga su sve učestaliji udesi u kojima učestvuju. Poslednji u nizu desio se juče, kad je autobus na uglu Kruševačke i Ulice Todora Dukina zakačio ženu u devetom mesecu trudnoće koja je išla trotoarom s trogodišnjim detetom.

Poslednje nesreće u kojima su učestvovali autobusi u Beogradu
- 4. 7 - Vozač GSP na liniji 52 usmrtio je čoveka koji je prelazio ulicu van pešačkog prelaza na uglu Jablaničke i Ratka Mitrovića
- 21. 9 - Na uglu ulica Kruševačka i Todora Dukina autobus 26 udario je ženu koja se trotoarom kretala s petogodišnjom ćerkom
- 22. 9 - U autobusu s brojem 17 u Zemunu pocepala se „harmonika“ i umalo neko od putnika nije nastradao
- 24. 9 - Osmoro ljudi je povređeno kad je autobus privatnog prevoznika „Beobus“ na liniji broj 50 udario u banderu na Medaku
- 27. 9 - Jedna devojka je zadobila lakše povrede prilikom udesa autobusa na linijama 23 i 37 u Požeškoj ulici
- 30. 9 - Na uglu ulica Kruševačka i Todora Dukina autobus udario trudnicu i njeno trogodišnje dete

Kad je gužva, bez pauze
Jedan od vozača koji zbog bojazni od otkaza nije želeo da objavimo njegovo ime kaže da su iscrpljeni i da im glava bukvalno pada od umora:
- Ponekad zbog jurnjave za pređenim kilometrima nemamo ni tih pet minuta pauze, a kolege koji rade kod privatnika dnevno upravljaju vozilima duže i od 13 časova.

Slavica Stevanović, menadžer za odnose s javnošću GSP, kaže da okolnosti diktiraju tempo rada:
- Pauze se ostvaruju na početnim i krajnjim terminusima. Nekada mogu biti pet minuta, a nekada duže ili kraće, što zavisi od uslova u saobraćaju. Ukoliko su gužve, vozni red ne može biti ispoštovan, a samim tim ni predviđene pauze.

Rade dodatne poslove
U Direkciji za javni prevoz kažu da vozač sme da upravlja vozilom najduže osam sati, uz uslov ima prekid vožnje od najmanje pet minuta.
Drago Tošić, direktor „Beobusa“, čiji su vozači, prema rečima našeg sagovornika, viđeni kako spavaju za volanom, tvrdi da redovne kontrole pokazuju da niko od njegovih 280 šofera ne vozi duže od osam časova, koliko je propisano zakonom.
- Tako nešto bi bilo katastrofa. Njihov posao jeste stresan i težak, a plata mala, pa mnogi imaju dodatne poslove.

Izvor: Kurir

Pogledajte još