DANI BUGARSKOG FILMA

Bugarska kinematografija predstavlja veliku nepoznanicu za domaću publiku, mada je ova zemlja, baš kao i njena kinematografija umnogome slična našoj. Izlazak iz komunizma, tranzicija, moralni potresi i društvene promene samo su neke od tema kojima se Bugarska kinematografija često bavi.

U ovom izboru, jednom od prvih ikada napravljenih, domaća publika će imati priliku da vidi uglavnom recentnija ostvarenja koja su imala uspeha kako u zemlji tako i u inostranstvu. Od popularnih komedija, preko egzistencijalnih drama, dokumentaraca pa sve do koprodukcija sa internacionalnim zvezdama, ovaj izbor predstavlja dobar povod za upoznavanje naših suseda.

2. oktobar

19.00 – Svečano otvaranje - Slobodan ulaz

19.30 „DUGI PUT KROKODILA“
(2011., 51 min., dokumentarni, Australija, Bugarska, Izrael, Papua Nova Gvineja, dokumentarni)
Reditelj: Pančo Cankov
Projekcija uz prisustvo reditelja

Žeđ za slobodom naterala je Ljubu da pobegne iz Bugarske. Kod njega je to begstvo više pitanje instinkta, nego izbor. On je od tih ljudi, avanturista - državljanin sveta i sudbina ga baca svuda, gde postoje izazov, avantura i rizik.

Prelazi granicu u toku sabora na Kalotini. Usled neverovatnih preokreta, prolazi kroz čitavu bivšu Jugoslaviju i za jednu noć uspeva da prepliva Jadransko more, uprkos buri i opasnosti od krvoločnih ajkula. Nakon boravka u logoru u Italiji, putuje u Australiju, gde se neko vreme bavi rizičnim lovom na krokodile.

Nailazi na knjigu „Zlatna reka“ i ona zauvek menja njegov život. Sluša o bezbrojnim nalazištima u Papui Novoj Gvineji i odlazi tamo. Dok istražuje džungli i prikuplja kolekciju od 2 000 drvenih maski shvata da su sloboda i zlato njegova sudbina i dok je živ, biće deo te avanture.

21.00 „Tilt“
(2011. g., 93 min. drama)
Reditelj Viktor Čučkov,
Uloge: Javor Baharov, Radina Krdžilova, Ovanes Torosjan, Ivajlo Dragiev, Aleksandar Sano, Filip Avramov, Žoreta Žoreta, Georgi Stajkov

Nagrade: "Najbolji balkanski film " i "Kamermanska veština" na međunarodnom festivalu "Cine Days“ u Makedoniji u 2011. g. Nagrada žirija za najbolji debi na festivalu „Raindance” (2011.) i najbolja režija na festivalu „Woodstock” (2011.g.).

„Bugarski film o mladim buntovnicima koji naprosto varniči energijom“

The Hollywood reporter

Staš je sitan kriminalac koji se nakon godinu dana provedenih u Nemačkoj vraća u Bugarsku koja je u punom procesu tranzicije. Pokušava da obnovi vezu sa Beki ali istovremeno sprema i posao koji bi trebao da mu obezbedi budućnost... Retko koji film na ovaj način progovara o tranzicionoj stvarnosti kao Titl.

3. oktobar

18.00 „STOIČKOV“
(2012. g., 98 min., dokumentarni)
Reditelj i scenarista: Borislav Kolev

Nagrade:
„Zlatni riton“, 2012. – nagrada za najbolji debi
Godišnje nagrade Nacionalne filmske akademije 2013.:
Nagrada za najbolji scenario; Nagradu za najbolju montažu; Nominaciju za najbolji debi

Film je dramatična priča o sportskoj karijeri i burnoj životnoj sudbini Hrista Stoičkova. Film razbija dosadašnje klišee o ovoj neobičnoj ličnosti i razotkriva osećajnog čoveka, skrivenog iza lika genijalnog fudbalera, sa svim njegovim protivrečnostima.

20.00 „Jarac“
(2009. g., 112 min.)
Scenarista i reditelj Georgi Djulgerov
Uloge: Kristin Dimitrova, Ivan Brnev, Anđela Rodel, Ljubov Ljubčeva, Krasimir Dokov

Nagrade: Nagrada publike „Zlatna jabuka“ – Sofija film fest u Plovdivu /2009./

Film je snimljen na osnovu novele „Jarac“ i po motivima stvaralaštva Jordana Radičkova, jednog od najznačajnijih bugarskih pisaca. U priči, koja je postala osnov scenarija, životinje su blagoslovene mudrošću, pronicljivošću i dobrotom. Jarac je pripovedač i junak priče. On silazi sa neba sa misijom – sprečiti ljude da pronađu blago koje je sakriveno u blizini traćansle svetinje. Oko potrage za blagom muškarac i žena, Bugarin i Amerikanka, sukobljavaju se u borbi svojih kulturnih predrasuda, da bi shvatili konačno da je bliskost između njih najveće blago.

4. oktobar

18 00 „Migaracija palamide“
(2011.g., 85 min., komedija)
Scenarista i reditelj Ljudmil Todorov
Uloge: Hristo Mutafčiev, Stefan Vldobrev, Vladimir Zombori, Velko Kanev, Ichak Finci

Nagrada za najboljeg glumca – Hristo Mutafčiev na festivalu „Zlatna ruža“ u Varni u 2012. g.

Film je savremena komedija koja pripoveda kako se dva oca i njihova dva sina koji se bore sa različitim životnim nedaćama čekajući bolje dane. no što ih održava toj neprestanoj borbi je nada u bolji život, ma koliko ona bila mala i nerealna. Jedna od najpopularnijih komedija u Bugarskoj poslednjih godina.

„Čast“
(2013, 30 min., kratkometražni, drama)
Reditelj: Pavel G. Vesnakov
Igraju: Mihail Mutafov, Ani Bakalova, Svetlana Jančeva, Aleksandar Aleksiev

Velika nagrada žirija 36. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Klermon-Feranu

Film prikazuje jedan dan života Manola – generala u penziji, patrijarha porodice, u kojoj godinama uspostavlja svoj konzervativni moral i pravila. Ali danas on saznaje da je njegov unuk, koga je on podigao, gej. Pred njime je bitka, koja je sa samog početka izgubljena.

20 30 „Love.net“
(2011.g., 109 min., romantična komedija)
Reditelj Ilian Dževelekov
Uloge: Vladimir Penev, Hristo Šopov, Diljana Popova, Mik Boks, Jordanka Kuzmanova, Lora Češmedžieva, Teo Avramov i dr., producenti: Ilian Dževelekov, Georgi Dimitrov, Matej Konstantinov

Nagrade:
2011. – Festival Bugarskog igranog filma Zlatna ruža
Nagrada — Scenario
Nagrada — Glavna ženska uloga – Lilija Maravilja
Nagrada — Režiserski debi
2011. – Nagrade Bugarske filmske akademije

LOVE.NET prati nekoliko parova različitih godina, profesija i socijalnog statusa u pokušaju da svoj ljubavni život poboljšaju putem interneta, to jest sajtova za upoznavanje. To je priča o ljubavi u svim njenim oblicima – o neizbežnoj, mističnoj i neobjašnjivoj njubavi, ali i o površinskoj, brzo prolazećoj ljubavi.

5. oktobar

18 00 „Ostrvo”
(2011. g., 110 min., Bugarska, Švedska)
Scenarista, režiser i producent Kamen Kalev
Uloge: Ture Lindhard, Letisija Kasta, Bojak Velkova, Rusi Čanev, Mihail Mutafov, Alehandro Hodorovski

Nagrada za kameru „Zlatna ruža“ za 2011.

Danijl i Sofi su od četiri godine zajedno i žive u Parizu. Sofi, koja ništa nije naslutila, odlučuje da organizuje putovanje do Bugarske kako bi iznenadila Danijla. On je vodi na skoro pusto ostrvo u Crnom moru. Vrućina i malobrojni čudni stanovnici tog mesta počinju da utiču na njihovo ponašanje. Ostrvo postaje iskušenje za njihovu ljubav. Suptilna psihološka drama koja progovara o duboko skrivenim strastima. Film je snimljen na ostrvu Sveta Anastasija u burgaskom zalivu, kao i u Burgasu, Sofiji i Parizu.

20 00 „Posle kraja sveta”
(1998. g., 112 min., drama, Nemačka, Grčka, Bugarska)
Režija: Ivan Ničev
Uloge: Tatjana Lolova, Nikola Rudarov, Katerina Didaskalu, Stefan Danailov.

Nagrade:
Pet nagrada Saveza bugarskih filmskih radnika za: najbolji film, režiju, mušku ulogu, kamermansku veštinu i muziku (1999.g.);
Nagrada za režiju Ivanu Ničevu sa XXIV Festivala bugarske kinematografije (1999.g.)
Zvanična selekcija i nominacija „Kristalni globus“ za režiju Ivanu Ničevu sa Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima (1999.g.)
Učešće na Međunarodnim filmskim forumima u Berlinu, Monrealu, San Francisku, Sidneju i Los Anđelesu...

Najpopularniji bugarski film krajem devedesetih godina, koji predstavlja emocionalno razmišljanje o etničkim potresima na Balkanu. On je istovremeno i vesela i tužna priča čije komične strane prikrivaju oporu istiniost. Film je priča o izgubljenoj etničkoj harmoniji u siromašnoj četvrti grada Plovdiva - Evropsko mesto na kome suživot u uzajamnom poštovanju imaju Bugari, Turci, Jevreji, Grci i Romi.

http://www.domomladine.org

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.