Pogodite zašto su čokolada i žena savršena kombinacija

Može smanjiti bol

Jedno istraživanje je pokazalo da receptori bola veoma sporije reaguju dok jedemo čokoladu. Ipak ovo istraživanje je takođe pokazalo da upravo taj pozitivni efekat može dovesti do gojaznosti i u čokoladi treba uživati, ali sa merom.

Preventivno deluje na komplikacije u trudnoći

Teobobin, supstanca koja se nalazi u čokoladi može da smanji rizik od nastanka preeklampsije, jednog od najčešćih komplikacija sa kojima se trudnice suočavaju. U ovom slučaju izbor treba da bude tamna čokolada, što više procenta kakaa, to bolje. Preeklampsija je primarno povezana sa povišenim krvnim pritiskom kod trudnica i redovno konzumiranje tamne čokolade može smanjiti rizik od nastanka preeklampsije za neverovatnih 69 odsto.

Snažni borac protiv PMS-a

Čokolada otpušta hormon sreće endorfin, i na taj način nam smanjuje anksioznost, a pored toga prepuna je magnezijuma koji takođe važi za jedan od boljih prirodnih podizača raspoloženja koji sprečava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost. I nakon što pročitate ovo uopšte vam neće biti čudno zašto vam se baš čokolada „traži“ za vreme PMS-a (Navalite na slatkiše za vreme PMS-a!).

Štiti od bolesti srca

Švedski istraživači, sproveli su istraživanje koje je dokazalo dobar uticaj čokolade na bolesti srca. Volonterima koji su redovno jeli nezašećerenu čokoladu sa 72 odsto kakaa, za čak 18 odsto se smanjila aktivnost enzima koji izazivaju visok krvni pritisak.

Pomaže da ostanete vitki

Znamo da zvuči neverovatno, ali jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji redovno uzimaju manje količine tamne čokolade imaju manji indeks mase. Ispitanici koji su redovno (nekoliko puta nedeljno) jeli čokoladu u proseku su bili mršaviji od onih koji su čokoladu jeli samo povremeno.

Izvor: Lifepress magazin

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.