Ispumpavanje vode iz Kolubare napreduje, ugalj pre kraja decembra

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić je prilikom obilaska tog kopa, koji posluje u sastavu Rudarskog basena Kolubara, rekao da se očekuje da ispumpavanje vode iz tog najvećeg i najznačajnijeg kopa uglja za proizvodnju struje u Srbiji bude završseno u roku, polovinom decembra.

"Vidljiv je napredak u ispumpavanju vode. Do kraja sledeće sedmice bićemo spremni da ispumpavamo maksimalnih 2,5 miliona metara kubnih vode dnevno. Sa tim prosekom garantuje se da će voda iz Tamnave biti ispumpana u roku", kazao je Antić.

Ministar je napomenuo da je energetski sistem Srbije stabilan, da neće biti restrikcije struje i da su spremni različiti scenariji za obezbeđivanje stabilnog snabdevanja tokom zime.

Antić je rekao da su ministrastvo i EPS postupali mudro i da su sačuvane zalihe uglja.

"Uvozili smo struju leti, kada je jeftina i deponovali ugalj da bi ga sačuvali za zimske mesece, kada je struja skuplja", kazao je Antić.

On je naveo da je od početka godine EPS izvezao struju za 41 milion evra, a uvezao za 55 miliona. Ministar je dodao i da se vode razgovori sa partnerima iz Gasproma da se obezbedi stabilno snabdevanje gasom svih potrošača u Srbiji i u slučaju krize isporuka preko Ukrajine.

Ministar je dodao da se analizira da li će biti potreban uvoz uglja za proizvodnju struje u termoelektranama, nakon čega će biti raspisan međunarodni tender za nabavku uglja.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je daje to javno preduzeće spremno da obezbedi stabilno snabdevanje potrošača.

"Ne planiramo restrikcije, razmatraju se svi planovi za uvoz struje uglja ili dodatne mere da bi energetski sistem bio stabilan", rekao je Obradović.

Direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić rekao je da je iz kopa Tamnava zapadno polje do sada ispumpano 43 miliona kubnih metara vode i da je nivo vode u kopu, koji je nakon majskih poplava bio oko 70 metara, sada spušten za sedam metara.

Sva četiri kopa Rudarskog basena Kolubara bila su potopljena u maju zbog obilnih kiša i izlivanja reka, ali je u relativno kratkom roku obnovljena proizvodnja, koja sada iznosi oko 65.000 tona uglja dnevno.

Regularna proizvodnja u Kolubari iznosi oko 90.000 tona, a tim ugljem se snabdevaju najverće termoelektrane Nikola Tesla, koje proizvode oko 50 odsto struje za tržište Srbije.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još