fbpx

Oslobodite se toksina: Napravite sok za pročišćavanje jetre

Ovaj sok sadrži voće, povrće, žitarice i za kratko vreme će vas preporoditi…

Potreban vam je:

Limun

Prema istraživanjima limun je veoma bogat kritičnim kiselinama koje poboljšavaju probavu, koja je veoma bitna i za dobar rad jetre. Isto tako limun poseduje moćna antiseptička svojstva, koja sprečavaju nastanak loših bakterija u digestivnom traktu.

Đumbir
Bez đumbira ne možemo. Dokazano je da đumbir povoljno deluje na razna oštećenja jetre posebno na „masnu jetru“, jer smanjuje otpornost na insulin i može da spreči upalu.

Grejpfrut
Grejpfrut sadrži antioksidante, koji dobro utiču na zdravlje jetre. Sok grejpfruta sprečava probleme sa metabolizmom i smanjuje nivo masti u organizmu, koji je jedan od glavnih okidača za nastanak masne jetre.

Semenke lana
Lan je poznat kao biljka koja je prebogata antioksidantima, a istraživanja su dokazala da veoma dobro utiče na nivo masti nakupljenih u jetri.

Beli luk

Beli luk je sjajan izvor proteina, amino kiselina i metabolita, čijom konzumacijom štitimo jetru od štetnih materija.

Kim u prahu

Derivati iz semeki ili praha kima mogu da stabilizuju mnoge funkcije telesnog sistema. Igra veoma važnu ulogu u stimulisanju jetre da proizvodi žuč što je veoma važno za dobru probavu.

Sveža menta
Menta se smatra jednom od najdelotvornijih biljaka kad je u pitanju poboljšanje zdravlja jetre. Istraživanja su pokazala da menta poboljšava rad jetre i može da štiti jetru od nastanka ciroze.

Sok za pročišćavanje jetre:
500 ml vode (prokuvane i ohlađene)
6 svežih limunova
Koren đumbira
3 grejpfruta
4 čena belog luka
3-4 prstohvata kima u prahu
3-4 lista sveže mente
3 kašike lanenog ulja

Iscedite sok limuna i grejpfruta, beli luk i đumbir iseckajte u blenderu sa malo vode i procedite da ne bi ostali komadići. Pomešajte sok limuna i grejpfruta sa vodom i miksajte u blenderu sa kimom i lanenim uljem, dodajte beli luk i đumbir, još malo izmiksajte i to je to.

Sok za detoksikaciju jetre
125 g svežeg kupusa
1 limun
25 g celera
Kruška
Koren đumbira
500 ml vode
Sveža menta

Sve satsojke dobro izmiksajte u blenderu i pijte. Ovaj napitak će pomoći jetri da što bolje izbaci sve nakupljene toksine iz organizma.

Ove napitke bi trebalo da pijete svako jutro, njima započnite dan, ne morate oba odjednom, već naizmenično.

Izvor: Lifepress magazin

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.