Ekonomija Srbije najgora u regiji?

0

U grupi zemalja bivše Jugoslavije, prva tri mesta pripadaju Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji. Slovenija je na pretposlednjem mestu, ispred Srbije.

Na lestvici ekonomske slobode istraživačke organizacije Fraser Institute, Slovenija je pala već sedmu godinu. Ovoga puta je skliznula za osam mesta, među 152 zemlje je završila kao 105. zajedno s afričkom Sijerom Leone.

U grupi zemalja bivše Jugoslavije, prva tri mesta pripadaju Crnoj Gori (38.), Hrvatskoj (70.) i Makedoniji (72.). Slovenija je na pretposlednjem mestu, gde je za malu razliku pretekla Srbiju (117.).

Najveće prepreke ekonomske slobode u Sloveniji i dalje su prevelik državni aparat, neugodna porezna klima, nefleksibilno tržište rada, previše regulative, negativan stav prema stranim ulaganjima i slaba pravna država.

Takvo rangiranje Sloveniji je u svakom slučaju nepovoljno za privlačenje stranih investicija, smatra Marko Jaklič s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta.

“Moje je mišljenje da nismo na nivou i Sijera Leone, ali ne želim relativizirati rezultate. Mnogi otkriju da je u Italiji još gore”, kaže Jaklič.

Naldanu / izvor: B92

Foto: Arhiva Nadlanu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.