Da li i vi jedete plastiku? Ovako se pravi margarin!?

Iako smo celoga života živeli u ubeđenju da je margarin zdrava zamena za maslac, ali nedavno istraživanje je pokazalo da on ima sastojke poput plastike. Osnova za margarin su jeftina ulja dobijena iz semenki soje, pamuka, repice i kukuruza. Napominje se da je soja vrlo štetna namirnica jer je 98% njenih useva genetski modifikovano, dok je pamuk pun otrovnim pesticidima, insektima i nezasićenim masnoćama Omega 6 koje dovode do začepljenja krvnih sudova i začepljenja kardiovaskularnih oboljenja .

Ulje se iz semenki pomenutih biljki dobija prešanjem, a time se stvaraju veliki broj slobodnih radikala koji uništavaju zdrave stanice u organizmu. Slobodni radikali dovode do prevremenog starenja, a neki čak izazivaju i rak. Ulje repice "ubija" vitamin E, stvara alergije i astmu. Korišćenje ovog ulja povećava broj obolelih od raka pluća.

Nakon što se pomešaju sva ulja, smesi se dodaje fini prah od nikla koji ima ulogu u procesu hidrogenizacije koji rezultira mast. Nakon ovog procesa, sirova masa koja se dobija je smrdljiva i puna grudvica. Kako bi se te grudvice rastopile, dodaju se emulgatori poput sapuna pa se zatim takva dobijena masa čisti na visokim temperaturama kako bi se otklonio smrad korišćenih hemikalija. U procesu deodorizacije margarinu se dodaju različiti aditivi kako bi imao prijatan miris.

Zatim, smesa se u poslednjim fazama pravljenja izbeljuje glinom kako bi se zakamuflirala siva boja, pa se dodaje žuta boja, danas nama poznata kao boja maslaca.

Pored saznanja kako funkcioniše proces stvaranja, ujutro ćete se zapitati da li ćete ga namazati za doručak.

Izvor: Srbija danas

Pogledajte još