Opasni faulovi utiču na dužinu karijere

BRISEL, 28. septembra 2009. (Beta-AP) - Šef lekarske komisije Svetske fudbalske federacije (FIFA) izjavio je da su opasni faulovi uticali na okončanje karijera velikog broja igrača u poslednje dve godine.

Mišel d'Hoge pozvao je sudije da pokazuju više crvenih kartona, ali i trenere da se angažuju kako bi se smanjilo nasilje na terenu.

On je istakao da neki faulovi "lome kičmu" i da bi neke od najgorih u poslednje dve godine trebalo snimiti na DVD kako bi se poslala poruka svim nacionalnim federacijama.

Podsetio je da je užasnim udarcem Aksel Vitsel prošlog meseca polomio obe kosti desne potkolenice poljskom reprezentativcu Marcinu Vasilevskom u utakmici između Anderlehta i Standarda iz Liježa, kao i da je Vasilevski započeo proces kako bi dobio odštetu.

Prema njegovim rečima, postoje dva tipa opasnih faulova - udarac sa leđa i nedozvoljeno korišćenje lakta, koji bi trebalo automatski da znače dobijanje crvenog kartona.

"Mislim da sudije drže ključ. Oni su jedini koji mogu da izreknu odmah sankcije, ali to ne rade dovoljno često", rekao je D' Hoge.

On je dodao da su sudije dobile instrukcije da pokazuju crvene kartone za nedozvoljene udarce laktom, jer je na Svetkom prvenstvu 2002. čak 12 igrača zadobilo povrede lica. Posle toga, na sledećem Svetskom prvenstvu bilo je samo dva igrača sa takvim povredama.

"Jasno je da takve mere pomažu", zaključio je D' Hoge.

Pogledajte još