fbpx

Ovo su razlozi zašto žene žive duže od muškaraca!

Stručnjaci su naveli osnovne razloge zbog kojih žene nadživljavaju muškarce, a oni mogu da posluže kao podsticaj muškarcima da uvedu određene promene u život i tako produže svoj životni vek.

Snažnije su i u fetalnom razdoblju
Istraživanja pokazuju da devojčice pokazuju veću snagu još u materici. Otpornije su na infekcije, brže se fizički razvijaju i jače su. Dakle od samih početaka žene su snažnije i borbenije od muškaraca.
Manje se izlažu riziku
Treći po redu uzročnik smrti muškaraca su ozlede u raznim nesrećama. Za razliku od žena, muškarci se upuštaju u riskantnije situacije koje znaju da dovedu do ozbiljnih ozleda. Glavni krivac za to je prednji deo mozga, zadužen za odgovornost i procenu rizika, a on se kod muškaraca razvija sporije nego kod žena.
Otpornije su na srčane bolesti
Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena, ali kod muškaraca se javljaju u ranijem životnom dobu – već u tridesetima. Kod žena se pak pojavljuju kasnije i to za čitavo desetleće jer ih na neki način štiti menstrualni ciklus, odnosno srčane bolesti nisu im tolika pretnja sve do menopauze, kada postaju osetljivije.
Imaju bolji društveni život
Muškarci možda imaju više prijatelja, ali ženska prijateljstva su mnogo čvršća i bliskija. To znači da su žene u svojim odnosima s prijateljicama i prijateljima krajnje otvorene i dele i dobro i zlo. Muškarci pak najčešće ćute i gutaju sve u sebi, a to se na kraju odražava na njihovo zdravlje.
Bolje se brinu za svoje zdravlje
Žene češće posećuju lekara od muškaraca. Istraživanja pokazuju da su bolje i u prevenciji. Za razliku od muškaraca, mnogo pre shvate da je vreme da promene životne navike ako žele biti zdrave. Usto, češće odlaze na sistematske preglede. Sve to utiče na njihovu dugovečnost i bolje zdravlje.

Izvor: tportal

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.