INTERNET GORI: Ko je kriv za incident na utakmici?

Britanski list "Independent" ocenio je da je za incident na utakmici kvalifikacija za prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije, isprovociran puštanjem drona sa zastavom velike Albanije, delimično odgovorna i Evropska fudbalska unija (UEFA).
Britanski list ističe da je UEFA, uprkos toga što je znala za postojanje političkih tenzija između Srbije i Albanije, ove dve zemlje stavila u istu grupu kvalifikacija.

"Independent": I UEFA snosi deo odgovornosti
"UEFA je zabranila albanskim navijačima da prisustvuju utakmici, a ranije je dozvolila da Srbija i Albanija budu u istoj grupi kvalifikacija, uprkos dugogodišnjim političkim tenzijama između ove dve zemlje. Srbi i Albanci su inače, dva entiteta koja učestvuju u sporu oko Kosova", podseća "Independent".

UEFA je uoči određivanja kvalifikaiconih grupa za EP 2016. razdvojila zbog političkih tenzija Jermeniju i Azerbejdža, kao i Španiju i Gibraltar, dok su Rusija i Gruzija pre žreba pristale na mogućnost da budu u istoj grupi, ali se to nije dogodilo, prenosi Mondo.

Američka ambasada: Žao nam je zbog nasilja, nemamo nikakve veze sa incidentom
Ambasada SAD u Srbiji izrazila je danas žaljenje zbog nasilja, ostrašćenosti i huliganizma na sinoćnoj fudbalskoj utakmici Albanija-Srbija u Beogradu.

"Za žaljenje je da se još jednom sportski događaj pretvorio u mesto za izražavanje nacionalizma i nasilja. Na sportskim takmičenjima i drugde nema mesta za ovakvu vrstu ostrašćenosti i huliganizma", navode u Ambasadi SAD.

Povodom izveštaja o privođenju Olsija Rame, brata premijera Albanije Edija Rame, koji je, prema navodima medija, imao američki pasoš, u Ambasadi SAD agenciji Beta je rečeno da "Ambasada SAD nije imala nikakvu ulogu u vezi sa sinoćnjim događajima na fudbalskoj utakmici", prenosi Blic.

Fudbalska utakmica Srbija-Albanija prekinuta je sinoć u 42. minutu pošto se nad terenom pojavila letelica na daljinsko upravljanje na koju je bilo zakačeno platno sa mapom "velike Albanije" u bojama albanske zastave i s crnim dvoglavim orlom.

Po izveštajima medija, na stadionu je priveden brat albanskog premijera Olsija Rame zbog sumnje da je umešan u incident, ali je potom pušten, te je odmah otputovao.

- Nisam ni hapšen, niti privođen. Kada se incident dogodio, situacija je postala haotična, policajci su pregledali sve. Pokazao sam im američki pasoš i kameru. To je trajalo nekoliko minuta - ispričao je Rama.

Blic, međutim, piše da je Olsi Rama u Srbiju ušao sa pasošom Albanije. Zvaničnog saopštenja još nema.

Pogledajte još