Obeleženo 140 godina administrativne zaštite Obedske bare

Pastor je istakao da je zadatak svih da očuvaju to prirodno bogatstvo i da u situaciji ekonomske krize Pokrajina pomaže koliko može.

- Obedska bara je najbolji pokazatelj da ovaj prostor može biti deo sveta i to tako da prednjači-, rekao je Pastor, dodajući da bi trebalo svi da se potrudimo da i u drugim oblastima budemo na vrhu.

Direktorka JP "Vojvodinašume" u čijoj nadležnosti je i Obedska bara, Marta Takač kazala je da je ovo izuzetan jubilej i da to preduzeće vode računa o očuvanju tog rezervata, kao i drugih kojima upravlja.

-Današnja akademija je prilika da promovišemo Obedsku baru i u turističke svrhe i da mnogima koji ne znaju kažemo da smo spremni da primimo i veliki broj gostiju i organizujemo razne aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine-
istakla je ona.

Obedska bara proglašena je zaštićenim područjem još davne 1864. godine i ona je posle čuvenog Jeloustona u SAD, drugo područje na svetu na kojem je proglašena administrativna zaštita.

Takač je dodala da "Vojvodinašume" poslednjih 12 godina upravljaju Obedskom barom, ali i sa još nekoliko rezervata, ističući da je u tom periodu obeleženo i nekoliko jubileja, kao što je 250 godina šumarstva u Vojvodini 2009. godine.

Na zaštiti Obedske bare radi i Kancelarija programa za razvoj UN ( UNDP) koja pomaže da se osigura održivost zaštićenih područja u Srbiji kroz jačanje regulatornog okvira za njihovo finansiranje.

UNDP je u Vojvodini finansirao aktivnosti u tri zaštićena područja u specijalnim rezervatima prirode Gornje Podunavlje, Deliblatska peščara i Obedska bara.

Značaj obeležavanja 140 godišnjice od proglašenja administrativne zaštite Obedske bare na današnjoj akademiji, istakla je i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Irena Vojackova Solorano, ukazujući da projekti vezani za finansiranje zaštićenih područja stvaraju mogućnosti i za dodatne izvore prihoda koji će doprineti efikasnijem upravljanju u zaštićenim područjima.

Obedska bara nalazi se u jugoistočnom Sremu, ukupne površine 9.820,0000 hektara, a u rezervatu je zabeleženo više od 280 vrsta biljaka i 220 vrsta ptica.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još