"Baria: Kapija vetrova" za Oskara i na Cinemaniji

Film “Baria: Kapija vetrova” reditelja Đuzepea Tornatorea je zvanični italijanski kandidat za nagradu “Oskar”, u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja.  Ovo ostvarenje imaćemo priliku da vidimo na ovogodišnjoj Cinemaniji!

Italijanska filmska asocijacija “Anica” objavila je da je film “Baria: Kapija vetrova” pobedio u konkurenciji jos četiri filma.

Film “Baria: Kapija vetrova”, koji je otvorio ovogodišnji Filmski festival u Veneciji, priča je o dubokim socijalnim promenama jednog sicilijanskog sela u kom je Tornatore odrastao, kao i niz generacija njegove porodice pre njega. Film je opisan kao njegov najambiciozniji rad još od filma “Cinema Paradiso” koji je osvojio nagradu Akademije za najbolji strani film 1989. godine. Produkciju filma je radila poznata kompanija “Medusa”, dok je budžet filma “Baria:Kapija vetrova” iznosio 37 miliona dolara i smatra se jednim od najskupljih italijanskih filmova. 

O filmu 

Odrastao u siromašnoj porodici, Pepino oseća da je socijalizam put do pravde i boljeg sveta. U haotičnoj posleratnoj Bariji, on ulazi u komunističku partiju i veoma brzo postaje istaknuti član. Zaljubljuje se u Maninu, ali se njeni roditelji protive vezi, zbog njegovog političkog uverenja. Ipak, njihova ljubav opstaje uprkos svemu... 
Film "Baria: Kapija vetrova" predstavlja romantičnu i uzbudljivu životnu stazu tri generacije jedne sicilijanske porodice, ali i priču o selu i životu u malom mestu u kojem svako gleda isključivo tuđa posla. To je istovremeno i zabavna i melanholična priča o jednom veku italijanske istorije, svetskim ratovima i dešavanjima na političkoj sceni. U maloj Bariji život može biti jednostavan ili komplikovan, pun humora ili tuge, ali nikada dosadan. U njoj se ogledaju sve patnje i nade jedne nacije kroz strast prema politici, ljubav, prijateljstvo i izdaju. 

Glavne uloge u Tornatoreovom filmu pripale su Moniki Beluči, Raulu Bovi, Mikeleu Plaćidu, Anđeli Molini, Luiđiju Lo Kasi i Lauri Kjati.

Film “Baria: Kapija vetrova” (Baarìa) imaćemo priliku premijerno da pogledamo na ovogodišnjoj  Sinemaniji 1. novembra u 19.30 u Velikoj sali Sava centra, kao i u reprizi na Sinemaniji u Novom Sadu u Spensu 3. novembra u 19.30.

Pogledajte još