Počeo festival kubanske muzike i plesa Havana en Belgrado

Nakon registracije plesača iz celog sveta koje je bilo sinoć u Teatru 78, danas slede radionice u DK Majdan i večerašnji show nastup slavnih instruktora sa Kube. U pitanju su instruktori koji drže radiance, i koji učestvuju na gotovo svim svetskim festivalima. U pitanju su vrhunski plesači u svetu salse i drugih kubanskih plesova. Za njihov nastup u SKC-u večeras od 22 časa moguće je kupiti pojedinačnu kartu pred sam događaj na licu mesta.

Sutra, 8.11. radionice se nastavljaju u DK Majdan, a za 22 časa je zakazan concert benda “Pupy Y Los Que Son Son” u Studenskom kulturnom centru. Za ovaj koncert vlada posebno interesovanje.

“Ima andjela, taj dar da se dopadne svima. Uvek nasmejan, sa odličnim manirima. Bez trikova i smicalica kada komunicira sa drugima.” Tako opisuju pevača grupe Pupy Y Los Que Son Son Cezara (Pupija) Pedrosu, pijanistu i vođu jednog od najpopularnijih kubanskih orkestara. On sam kaže da je muzika deo njegovog zivota, ali da su porodica i prijatelji od ključnog značaja za njegovu sreću. Taj savršeni balans se oseća I kroz muziku koju stvara I izvodi širom planete.

Bend “Pupy Y Los Que Son Son” jedan je od najpopularnijih bendova na Kubi i trenutno se nalazi na svetskoj turneji, gde će u ovkiru Festivala kubanske igre i plesa “Havana en Belgrado“ nastupiti u subotu, 8.11. u Studenskom kulturnom centru u 22 časa. Karte će biti dostupne na blagajni SKC-a neposredno pred concert.

Evo nekoliko spotova grupe “Pupy Y Los Que Son Son”:

Četvrti put na jednom mestu, u četiri dana trajanja Festivala, svoje mesto će pronaći ljubitelji latinskih plesova, muzike i kulture Kube. Ovo je prilika kada ljudi iz celog sveta dođu u Beograd i našu prestonicu učine kosmpolitskim gradom. Ljubitelji kubanske muzike na jednom mestu, uživaju govoreći isključivo jednim jezikom – govorom tela izraženim kroz ples. Čak iako ne znate ništa o salsi, plešite, probajte, jer ovo je prilika da oslobodite i upoznate sebe, ali i mnogo novih ljudi.

Projekat Festivala kubanske muzike i plesa nastao je angažovanjem instruktorskog tima škole salse HAVANA BELGRADO, koji od 2007. godine predstavlja jednu od najznačajnijih organizacija u Srbiji i regionu kada je reč o promociji kubanske i latino muzike i plesova.
Havana en Belgrado je festival koji svojim sadržajem okuplja zaljubljenike u ples, muziku i kulturu Kube i Latinske Amerike, kojih u Beogradu ima sve više. Po konceptu prevazilazi događaje koji su se prethodnih godina organizovali na području Beograda, Novog Sada, Rovinja itd., ali sadržajem izlazi iz striktnih okvira kojih su se njegovi prethodnici držali.

Plesni program festivala čine intenzivne radionice latino plesova, u trajanju dva festivalska dana, u nekoliko plesnih sala. Instruktori sa velikim iskustvom i renomeom u svetu plesa, iz više zemalja, edukovaće polaznike i učesnike plesnog programa fesivala Havana en Belgrado.
Ekskluzivno, ove godine na našem Festivalu gostuje Latin Jazz Band – Pupy Y Los Que Son Son, koji je 2008. godine održao koncert u Novom Sadu na Miletićevom Trgu, i to je ujedno najposećeniji koncert kubanske muzike u Srbiji.

Tokom četiri dana trajanja Festivala, biće organizovane žurke na kojima će se za puštanje muzike pobrinuti DJ El Gato Volador i DJ Leobel Abreu.

H. E. Adela Mayra Ruiz Garcia, ispred ambasade Kube, kao član počasnog odbora Festivala dala je podršku Festivalu kubanske muzike i plesa Havana en Belgrado.

Pogledajte još