Način raspodele mandata na izborima

BEOGRAD, 8. januara 2007. (Beta) - Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović izjavio je u ponedeljak agenciji Beta da se, uz odziv od 50 odsto, može proceniti da će listama nacionalnih manjina biti potrebno oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

Vukmirović je naglasio da je nemoguće unapred odrediti koliko će glasova biti potrebno za poslaničko mesto i da je reč o proceni.

Za stranke nacionalnih manjina ne važi cenzus, ali zakon ne propisuje ni prirodni prag, naveo je Vukmirović.

Suština je što u raspodelu mandata, po Dontovom sistemu, ulaze sve stranke koje pređu cenzus od pet odsto i stranke i koalicije manjina, za koje cenzus ne važi.

Po tom modelu raspodele, broj glasova koje su osvojile pojedinačne liste se deli sa brojevima od 1 do 250 i tako se dobija po 250 količnika za sve liste učesnice na izborima. Iz raspodele se izbacuju liste koje nisu prešle cenzus, a od preostalih se uzima 250 najvećih količnika i to su oni koji su osvojili mesta u parlamentu.

Vukmirović je na današnjoj sednici Republičke izborne komisije predložio da se na nekoj od narednih sednica održi javna prezentacija načina raspodele mandata.

Pogledajte još