Završeno snimanje filma "Bićemo prvaci sveta"

Povodom završetka snimanja reditelja Darko Bajić je izneo svoje utiske:

Bilo mi je veliko zadovoljstvo da radim sa celom ekipom i da zajedno damo maksimalne rezultate u sjajnoj produkciji Intermedia Network koja nam je dala uslove za jedan dobar filma sa kojim, sigurna sam, ćemo biti izuzetno zadovoljni.

Produkcija:Intermedia Network
Producent i autor projekta: Zvonimir Šimunec
Producent: Dejan Petrović
Izvršni producent: Miroslav Mogorović
Reditelj: Darko Bajić
Scenario: Nebojša Romčević, po ideji Zvonimira Šimuneca
Direktor fotografije: Milan Tvrdišić
Kostimograf: Dragica Laušević
Scenograf: Jelena Sopić
Šminka: Kuno Schlegelmilch, Halid Redžepašić
Muzika:Kiki Lesandrić
Ton: Nenad Vukadinović

Imali smo obavezu da napravimo priču o, sa jedne strane, velikoj istorijskoj pobedi košarkaške reprezentacije, a s druge strane, predstavimo četvoricu junaka Nebojšu Popovića, Boru Stankovića, Radomira Šapera i Aleksandra Nikolića, koji su stvorili košarku ne samo na ovim prostorima nego i u Evropi. Film govori o vremenu ideala kada smo svi mi, kao i naši filmski junaci, maštali i verovali da mogu da se ostvare snovi. Ovo je priča o ljudima koji su sa puno energije, zalaganja i vere u sebe i u druge uspeli da ostvare svoje snove.

U rediteljskom smislu najveći izazov je bio da se spoji vreme 40-ih i 70-ih godina, da prikažemo period u trajanju od skoro tri decenije. Imali smo velike zahteve da napravimo ogromne i spektakularne scene utakmica sa stotinama statista i da pokušamo da dočaramo atmosferu koja je tada vladala na utakmicama. Da mlade glumce, koji to nisu doživeli, uvedemo u radnju filma i da im pružimo priliku da upoznaju stvarne ličnosti i njihovo životno delo. Na filmu su radili ljudi iz cele bivše Jugoslavije koji su zavoleli likove koje su tumačili i mislim da će se to videti na filmu i da će to biti njegov glavni benefit.

Glavne uloge pionira košarke na našim prostorima tumače mladi glumci. Ulogu Nebojše Popovića, koji je kao „prvi među jednakima“ pokrenuo „košarkaški bum“ u bivšoj Jugoslaviji igra izvanredni mladi glumac Strahinja Blažić. Miloš Biković je u ulozi Radomira Šapera, presednika Košarkaške federacije Jugoslavije. Aleksandar Radojičić tumači lik Bore Stankovića, koji je bio prvi čovek FIBA, dok je Marko Janketić u ulozi Aleksandra Nikolića, tvorca Yu košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.

U ostalim ulogoma su glumci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije: Leon Lučev, Sergej Trifunović, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Tamara Dragičević, Stefan Kapičić, Jure Henigman, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski, Toni Cahunek, Mladen Sovilj, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić i drugi. Američki glumac John Savage, najpoznatiji po svojim ulogama u kultnim filmovima“ Kosa“ i „Lovac na Jelene“ u filmu tumači lik Vilijama Džonsa koji je bio jedan od osnivača Svetske košarkaške federacije (FIBA), 1932. godine.

Premijera filma „Bićemo prvaci sveta“ se očekuje početkom sledeće godine.

„Bićemo prvaci sveta“ je priča o četiri pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi -Nebojša Popović(Strahinja Blažić), Borisav Stanković(Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper(Miloš Biković) i Aleksandar Nikolić(Marko Janketić). Centarlni događaj je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani , 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država. Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san-prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje. Film je smešten u dva različita vremenska perioda:u sadašnjem i u sećanjima Nebojše Popovića. Njihov životni put počinje još od Drugog svetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mesto oslobođeno od politike. Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni triumf vere koju je negovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmamam ili čak bez ikakve obuće. Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoje Korać, poginuo je godinu dana pre utakmice, a glavni igrač i kapiten tima, Ivo Daneu, je povređen, tako da su nosioci igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke. Sadašnje vreme obiluje ogromnim očekivanjima cele nacije uključujući i političko vođstvo zemlje. 23. maj 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani posle niza srebrnih odličja. Pobeda nad američkim timom je mnogo više od samo sportske pobede. Jugoslavija trijumfuje, u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cela zemlja je u transu. Predsednik Tito je zadovoljan. Naravno, istorija ovoj priči daje gorak ukus uzaludnosti. Naša je želja da pričom o košarci ispričamo priču o predanosti, zajedništvu i fanatizmu grupe ljudi, veri u snagu sporta i entuzijazmu koji je u međuvremenu nestao.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.