Test koji otkriva koliko ste blizu raka pluća!

Naučnici su otkrili da ćelije u ustima i nosu reaguju na različito infracrveno svetlo i to ih je dovelo do saznanja da bi se na taj način rak pluća mogao uočiti u znatno ranijoj fazi. Pomoću novog testa pušači bi mogli vrlo rano da saznaju koliki su izgledi da obole od raka. Samo u Velikoj Britaniji, svaka peta odrasla osoba puši cigarete i sve imaju povećan rizik od raka pluća.

- Izlaganje duvanskom dimu čini se da uzrokuje različit tip povreda u ćelijama usta i nosa onih koji će razviti rak pluća – ističe profesor Sam James sa Univerziteta u London.

- Ako možemo da upotrebimo ovaj sistem otkrivanja dovoljno rano, možda bismo mogli uočiti rak pluća u znatno ranijoj fazi ili čak informisati pojedince na povećan rizik od te bolesti – dodao je James.

Preciznost testa britanskih naučnikaje visokih 80 posto. Cilj je omogućiti da jednog dana pacijenti urade taj test jednostavnim odlaskom kod lekara opšte prakse i da se uzorak pošalje na analizu.

Istraživanje je predstavljeno u Londonu na zimskom okupljanju Britanskog društva Thoracic. Sledeći korak jeste uzeti uzorke od znatno veće kontrolne grupe i posmatrati tokom vremena kod koliko njih će se razviti bolest raka pluća.

Izvor: portaloko

Pogledajte još