Zašto su žene sa užim strukom privlačnije muškarcima

Novo istraživanje je pokazalo zašto muškarci više vole žene užeg struka. Škotski istraživači su zaključili da su muškarci zadovoljniji u krevetu i postoji manje verovatnoća da će patiti od erektilne disfunkcije ako im partnerke imaju uži struk.

Muškarcima su žene s užim strukom, poput legendarne Odri Hepbern, fizički privlačnije, što su
pokazala i ranija istraživanja.

Objašnjenje za to potražili su u evolucionim terminima, jer smo 'programirani' da gojaznije ljude povezujemo s većim rizikom od zdravstvenih oboljenja.

Kako bi pronašli povezanost između ženskog struka, seksualne privlačnosti i opšteg seksualnog zadovoljstva njihovih partnera, u istraživanju su ispitivali muškarce prema upitniku nazvanom ‘International Index of Erectile Function’.

Takođe su beležili koliko često učesnici istraživanja, 700 čeških muškaraca između 35 i 65 godina, imaju odnose.

Muškarci koji su imali najmanje seksualnih problema bili su mlađi, imali su mlađe partnerke koje su imale uže strukove. Također su bili seksualno zadovoljniji.

Vodeći naučnik istraživačkog tima, Stjuart Brodi - profesor psihologije, navodi da je značajno što su žene s užim strukom smatrane privlačnijim u svim merenjima seksualnih funkcija, nezavisno od starosti oba partnera.

Dva moguća razloga 'efekta struka'
Jedan je da žensko abdominalno salo kod samih žena smanjuje seksualnu želju na hormonskom nivou – možda ometajući libido. Drugi razlog je što su muškarcima vitkije žene jednostavno privlačnije.

'Najzanimljivije objašnjenje je što su mršavije žene u proseku muškarcima seksualno privlačnije (što rezultuje češćim seksom, jačim erekcijama i većim zadovoljstvom). To ne čudi s obzirom na pritisak evolucione selekcije, jer se akumulacija viška masnoće, pogotovo oko stomaka, povezuje s povećanim rizikom od metaboličkih, srčanih i malignih bolesti.

Naučnici su istakli da je obim struka često bolji pokazatelj zdravlja od indeksa telesne mase – naročito kad su u pitanju srčane bolesti kod žena.

Dobra vest za žene? I muškarci moraju da paze na obim stomaka. Naučnici su primetili da, što je obim struka muškarca veći, manji je nivo seksualnog zadovoljstva.

Izvor: Press

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.