Nastavak rasprave o stategijama u oblasti odbrane u sredu

BEOGRAD, 6. oktobra 2009. (Beta) - Skupština Srbije završila je u utorak oko 18 sati raspravu o strategijama o nacionalnoj bezbednosti i o odbrani i nastaviće je u sredu.

U objedinjenoj načelnoj raspravi, poslanici opozicije najavili su u utorak da će glasati protiv predloženih strategija navodeći da ih je nemoguće popraviti amandmanima, dok su poslanici vladajuće koalicije najavili podršku tim dokumentima.

Glavna primedba Liberalno demokratske partije odnosi se na, kako su naveli poslanici te stranke, potpuno ignorisanje pitanja bezbednosnih integracija u odnosu na najvažniji međunarodni vojni savez - NATO.

Poslanici Srpske napredne stranke naveli da poslanici imaju pravo na iznošenje stavova o ulasku Srbije u NATO, ali da o tom pitanju mora da bude postignut konsenzus, odnosno da o tome treba da se izjasne građani na referendumu.

Predstavnici vladajuće koalicije najavili su da će glasati za predložene strategije jer, kako su naveli, polaze od realnog sagledavanja sveta i jer su one napravljene su na temeljnoj analizi šta je svet i šta Srbija u tom svetu može i treba da bude.

Pogledajte još