Zdravlje malo plaćamo

BEOGRAD, 07. oktobar 2009. (FoNet) - Već sada je izvesno da ćemo sledeće godine, verovatno i više puta, morati da povećavamo participaciju za preglede i lekove, jer je to jedini način da prebacivanjem tereta na one koji imaju, održimo sadašnji nivo zdravstvene zaštite - izjavio je u intervjuu ”Novostima” Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

On kaže da u Srbiji svega dva i po miliona ljudi plaća doprinos za zdravstvo, a sedam i po miliona se leči. Imamo godišnje jedva 300 evra po stanovniku  za zdravstvo, a cene savremene tehnologije su sve više i lečenje sve skuplje.

Zdravstvo je jedini deo javne potrošnje koji je već ostvario uštedu u ljudskim resursima. Iz zdravstva je otišlo 14.000 ljudi, a primljeno je samo 4.000, naglasio je Milosavljević.

Izveštaj Svetske banke ”Kako postići više sa manje”, upravo podseća Srbiju da treba da se proteže onoliko koliki joj je guber. Ni Svetska banka ni MMF nisu rekli - smer kojim idete je loš, imate više zaposlenih, trošite mnogo novca, efekat vam je nikakav, nego su nam rekli - mnogo toga je urađeno, hajde da vidimo šta možete još.

U zdravstvu prvo mora da se promeni način finansiranja, nadam se već 2010. godine. Nagrađivanjem rada i kažnjavanjem nerada postići ćemo bolje rezultate. Drugo, nedisciplina u zapošljavanju je činjenica, i to ćemo preispitati.

Glavni problem srpskog zdravstva nisu ni oprema, ni zgrade, nego odnos prema pacijentu.Mi smo suviše razmaženi, mislimo da je radno mesto zapečaćeno, da niko ne može da bude pomeren. Ta izvesnost radnog mesta je loša, ubija kvalitet i hrani uravnilovku, istakao je ministar zdravlja.

Pogledajte još