Tadić: DS svim snagama za prijem Srbije u EU

UŽICE, 10. januara 2007. (Beta) - Predsednik Republike i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je večeras da će posle izbora DS usmeriti sve snage ka osnovnom cilju - prijemu Srbije u Evropsku uniju (EU).

Tadić je rekao i da će DS biti spremna da položi završni ispit na kraju mandata Vlade premijera Božidara Đelića.

Tadić je na izbornoj konvenciji DS-a u Užicu pozvao koaliciju DSS/NS da se opredeli "da li je za stranku koja je gradila demokratske institucije u Srbiji, ili za one koji su formirali paravojne formacije".

"Najopasnije je kada su političari veoma zadovoljni svojim poslom u kojem je milion nezaposlenih, a pregovori sa Evropskom unijom blokirani", rekao je Tadić pozivajući na saradnju sve koji "dele vizije i vrednosti DS u čijem je središtu čovek i njegovi problemi".

Tadić je najavio da će se DS posle formiranja vlade boriti za poboljšanje konkurentnosti seljaka u Srbiji kroz dotacije od 100 evra po hektaru, mladih kroz formiranje državnog fonda za stipendiranje, kao i decentralizaciju i ravnomerno ulaganje u sve gradove u Srbiji.

Kandidat za premijera DS-a, Božidar Đelić izjavio je da Demokratska stranka nema jednog već pet kandidata za premijera i poručio da se "neće smiriti dok cifru od 240 miliona evra podrške Evropske unije Srbiji ne 'pretvori' u milijardu evra".

Đelić je najavio promenu Zakona o penzijama kako bi one pratile rast plata.

On je pozvao mlade da 21. januara "odvoje 15 minuta za izbore, izađu i glasaju, jer to za njih znači 'beli Ssengen' i kraj čekanju u redovima ispred neke od ambasada".

Kandidat za poslanika DS-a Dragoljub Mićunović rekao je da je ta stranka pobednička od nastanka i da ona, za razliku od "nekih koji bi malu izolovanu državicu", kao cilj ima pruženu ruku Evrope građanima Srbije.

Na konvenciji DS-a u Užicu govorili su reditelj Vida Ognjenović, glumci Đurđija Cvijetić, Bane Trifunović, Josif Tatić i predsednik opštine Arilje Zoran Mićović.

Pogledajte još