Kako izgleda život pod ledom Antarktika

Naučnici su nedavno, međutim, bili začuđeni i zadivljeni otkrivši prvi put mnoštvo podzemnih rečnih tokova i jezera, koji prekrivaju površinu jedan i po put veću od površine SAD-a, na dubini i do četiri kilometra!

Podzemna mreža sasčinjena je od reka koje obiljem nadmašuju Amazon, dok jezera – 30 miliona godina netaknuta – vrve od mikroorganizama koji njima plivaju tragajući za hranom. Svoje obroke nalaze u podvodnim stenama iz kojih isisavaju minerale.

Ukoliko biste razgrnuli ili uklonili džinovski leden prekrivač, a on nije tanji od dva kilometra, pred očima bi se ukazao veličanstven prizor vodenih slapova kojima se hladna voda preliva iz višeg u niže jezero.

Krajolik i život koji nijedan istraživač nije ni naslućivao pre desetak godina, objasnio je geofizičar Majkl Stedindžer sa Kolumbija univerzitat u Njujorku.

Voda iz jezera se nikada ne zaledi zato što je pokrivena ogromnim naslagama leda, čuvajući toplotu koja se oslobađa iz Zemljine utrobe. Prilikom obnavljanja, komadi leda se odvajaju i lagano klizeći stižu na konačno odredište – okean koji okružuje Sedmi kontinent.

Šta li ćemo tek saznati kada se uskoro u izviđanje zaputi letelica s najsavremenijim radarom čiji zraci lako prolaze kroz hiljadama godina naslagani led?

Istražen je veoma mali deo Antarktika, i dalje “nepoznate zemlje”, najviše zbog toga što je to najnepristupačniji predeo na planeti. Kasnih devedesetih prošlog veka stručnjaci su smatrali da su podlednička jezera neobična i retka, sada su uvereni da su takve pojave uobičajene.

Proučavanjem života u ledu dolazi se do mnogobrojnih saznanja, a jedno od važnijih jeste da su u jezeru Istok (Vastok) Rusi pronašli mikrobe koji jedući stene iz minerala crpe energiju za preživljavanje.

Kada su upoređeni odsečci DNK izvađeni iz leda sa sličnima u banci podataka ispostavilo se da su slični, nagovešćujući da srodni organizmi opstaju u vodi duboko pod ledenim pokrovom. Mikrobi su u stanju da opstanu u žilicama između zaleđenih kristala leda, i to veoma udobno jer im prebivalište nije nimalo tesno.

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.